09.08.18 DI Fødevarer Nyheder

Forbrugernes vaner ændrer sig i sommervarmen

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at drikkevareindustriens produktion i juni måned er steget med 4,4 procent sammenlignet med sidste års juni måned. Samtidig er slagteriernes produktion faldet med 8,4 procent i samme periode. Tal, der er tegn på, at vores forbrugsvaner ændrer karakter, når sommervejret gør det samme.

Det er ikke kun landmændene, der kan mærke den usædvanligt varme sommer på pengepungen. De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at der samlet set er sket et fald på 1,6 procent i føde- og drikkevareindustriens produktion i juni måned, imens den samlede føde- og drikkevareindustris produktion kun er steget med 0,7 procent sammenlignet med sidste år.

Det er dog ikke alle dele af branchen, der har problemer i varmen. I stedet tyder tallene på, at vores vaner har ændret sig i forbindelse med sommerens usædvanligt høje temperaturer. Drikkevareindustrien har modsat størstedelen af de resterende underbrancher oplevet en stigning i produktionen på 1,9 procent i juni måned og en stigning på hele 4,4 procent sammenlignet med sidste år som et resultat af hele Europas øgede væskebehov. Samtidig er slagteriernes produktion faldet med 6,8 procent i juni – og hele 8,4 procent sammenlignet med sidste års produktion – et fald, der kan være en konsekvens af sommerens omfattende grillforbud.

Dansk industri har i juni måned generelt været præget af produktionsfald, og den danske føde- og drikkevareindustri gik da heller ikke fri. Samlet set har første halvår da også været uden stor fremgang målt på produktionsindikatoren. Fra januar til juni er der en samlet stigning på 0,1 procent - dog med større månedlige udsving. Kun ”Anden fødevareindustri” og ”Drikkevareindustri”, som de eneste underbrancher, oplevede produktionsstigninger i juni måned. Underbrancherne ”Slagterier”, ”Fiskeindustri”, ”Mejerier” og ”Bagerier, brødfabrikker mv.” oplevede alle fald, og driver dermed den samlede negative udvikling i juni måned.

Generelt oplevede størstedelen af dansk industri fald i produktionen i juni. Stigninger på enkelte brancher opvejede dog dette, og som DI Business skrev den 7. august, så oplevede dansk industri samlet en lille stigning på 0,3 procent. Det er glædeligt i en periode præget af internationale uroligheder og trusler om handelskrige.  

Find alle tallene fra Danmarks Statistik her.

Kristina Thomsen
Skrevet af:

Kristina Thomsen

Relateret indhold