Billede: GettyImages

24.10.19 DI Fødevarer Nyheder

Dansk føde- og drikkevareeksport til Canada nyder godt af handelsaftale

EU’s handelsaftale med Canada (CETA) trådte i kraft for to år siden, og allerede nu er eksportgevinsterne for danske føde- og drikkevarevirksomheder tydelige.

CETA har blandt andet resulteret i, at tolden på stort set alle varer er blevet fjernet, og samarbejdet om at harmonisere produktkrav er blevet styrket. Samlet eksporterede Danmark varer for omtrent 6,3 millarder kroner i 2018 til Canada. Af dette udgjorde føde- og drikkevarer lidt over 1,1 milliarder kroner. Det er en ganske pæn andel, som handelsaftalen kan være med til at løfte yderligere, hvilket de seneste års udvikling i føde- og drikkevareeksporten også understreger.

Eksporten af føde- og drikkevarer til Canada er steget med 50 procent, siden CETA trådte i kraft i september 2017. Drikkevarer samt kød og kødvarer er de sektorer indenfor føde- og drikkevarebranchen, hvor der har været størst vækst i dansk eksport til Canada. Eksporten af korn og kornvarer samt sukkerprodukter er også steget markant de sidste to år.

Handelsaftalen er kommet i en tid, hvor der er stor usikkerhed om handelsrelationerne til blandt andet USA og Kina. Kina har samtidig lagt restriktioner på import af flere canadiske fødevarer som følge af en konflikt mellem de to lande. Derfor har Canada, ligesom EU, interesse i at sprede sine handelsmæssige relationer og styrke den internationale regelbaserede handel.

Relateret