Billede: GettyImages

03.10.19 DI Fødevarer Nyheder

Danske fødevarer risikerer at blive ramt af straftold

En række europæiske varer står til at blive ramt af straftold fra USA. Adskillige danske varer er i farezonen – og også udvalgte fødevarer risikerer at blive ramt.

I nat annoncerede Trump-administrationen, at USA den 18. oktober 2019 lægger straftold på civile fly og andre udvalgte varer fra EU, herunder en række fødevarer.

Det sker som følge af en afgørelse fra WTO, der fastslår, at den europæiske flyproducent Airbus får ulovlig statsstøtte. EU har vundet en lignende WTO-sag mod den amerikanske flyproducent Boeing, men kan tidligst gengælde i midten af 2020. Ingen i EU er interesseret i en handelskrig med USA, og EU-Kommissionen har derfor arbejdet på højtryk for at nå et forlig med USA om statsstøtte til flyproducenter, men Trump-administrationen har været klart afvisende. En løsning på striden er derfor desværre ikke nært forestående.

De fødevarer, der er i spil, er hovedsageligt mejeriprodukter – ikke mindst ost – og forarbejdede svinekødsprodukter. DI skønner, at straftold på danske fødevarer kan løbe op i 400 millioner kroner. Trump-administrationen forbeholder sig i øvrigt ret til med jævne mellemrum at kunne ændre på, hvilke varegrupper der vil være omfattet af straftold.

I DI Fødevarer håber vi naturligvis, at USA og EU kan blive enige om en løsning, der helt undgår nye tariffer, da USA er et vigtigt eksportmarked for adskillige af de danske fødevarevirksomheder. Det er i Danmarks interesse, at vi har et stærkt transatlantisk forhold.

Her kan du se, hvilke produkter der i første omgang vil være omfattet af USA’s straftold på EU-varer.

Relateret indhold