24.10.19 DI Fødevarer Nyheder

Den høje afgift på slik og chokolade er skyld i massiv svindel

Manglende dansk mærkning og snyd med både moms og afgifter. Det er realiteten indenfor dele af den danske slikhandel, som BT for tiden afdækker.

BT's afdækning viser, at mange slikhandlere - særligt på Nørrebro - snyder med moms og slikafgift ved blandt andet at importere slik ulovligt fra Sverige. På grund af lukrative gevinster og forholdsvis milde sanktioner er det også et område, der har tiltrukket forskellige kriminelle grupperinger.

Det er et åbenlyst problem, når chokolade- og sukkervareafgiften er blevet så høj, at det tiltrækker organiseret kriminalitet. Dette er ikke et problem, man kan kontrollere sig ud af. Den eneste måde at komme dette til livs på er at svække de økonomiske incitamenter for banderne, der opererer på markedet. Der er med andre ord ingen anden vej end at sænke afgiften på slik og chokolade. Skatteministeriet har ved flere lejligheder selv skønnet over udviklingen i den illegale handel med konfekture, og her er der en klar sammenhæng mellem de afgiftsstigninger, vi har set over en længere periode, og omfanget af illegal handel med slik og chokolade. Opfordringen herfra er derfor: Drop den afgift og lad pengene komme bryggeriarbejderen Arne og de andre forbrugere til gode frem for at gå i bandernes lommer.     

Relateret indhold