Foto: Getty Images

05.12.19 DI Fødevarer Nyheder

En dæmper på væksten i Danmark

Landene omkring os oplever i øjeblikket en svækkelse af væksten. Nu synes en lignende svækkelse at skylle ind over Danmark.

En stærk dansk eksport har - indtil nu - modvirket den svagere vækst, lande som Tyskland og øvrige nabolande ellers har oplevet. På trods af en vækst fra 2015 til 2018 på mellem 2,0 pct. og 3,2 pct. årligt, forventer DI i sin nye økonomiske prognose, at den økonomiske vækst bliver lavere i de kommende par år. Forventningerne til væksten i 2020 og 2021 er henholdsvis 1,2 pct. og 1,5 pct. 2019 ser dog ud til at blive ganske fin med en vækst næsten på niveau med 2017 på 1,9 pct.

Det er i høj grad en svækkelse af tillidsindikatorerne, der tyder på, at vi må indstille os på svagere vækst fremadrettet, da det vil bevirke en svagere eksportvækst. Særligt de uafklarede Brexit-forhandlinger og handelskrigen mellem USA og Kina bidrager til stor usikkerhed og dermed svagere vækstprognoser. Dette har sat sig i økonomisk afmatning i vores nabolande, som blandt andet fødevareeksporten fortsat er ganske afhængig af.

På trods af de internationale usikkerheder, så har fødevareeksporten faktisk klaret sig fint i 2019 ligesom den øvrige vareeksport. Vi må dog nok forvente, at denne positive udvikling svækkes noget i de næste par år.

Se hele DI’s nye økonomiske prognose her

Relateret indhold