27.06.19 DI Fødevarer Nyheder

Ny rapport nuancerer klimadebatten om oksekød

Forskere fra Aarhus Universitet og DTU forsøger med en ny rapport at nuancere klimadebatten om oksekød ved at give et samlet overblik.

Oksekøds betydning for miljø og klima er et af klimadebattens mest populære emner herhjemme. Men hvad er oksekøds klimapåvirkning, når man ser på hele kæden fra primær produktion og slagteri til tilberedning i hjemmet, inklusiv tab i kæden? Det har forskerne undersøgt, hvilket er mundet ud i en rapport udgivet af DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet. Forskerne har også fokuseret på hvilke ”hotspots”, der er i oksekøds livscyklus og giver derved både landmændene, detailledet og forbrugeren mulighed for selv at træffe klimavenlige valg. Nedenfor kan du blive klogere på udvalgte af rapportens resultater.
 
Oksekød er ikke bare oksekød
Et hovedpointe i rapporten er, at der er forskel på forskellige typer oksekøds belastning. Lægger man hakket oksekød fra en malkeko i indkøbsvognen, er klimaaftrykket 12 kilo CO2-ækvivalenter per kilo oksekød, der ligger tilberedt på tallerkenen. Køber man derimod hakket oksekød fra for eksempel en limousinekalv, er det tilsvarende klimaaftryk 33 kilo CO2-ækvivalenter per kilo oksekød, der ender på tallerkenen.
 
Hvad spiser vi danskere egentlig?
Rundt regnet har den gennemsnitlige danskere brug for knap 2500 kalorier om dagen. Beregnet per 2500 kalorier, spiser danskerne i gennemsnit 26 gram oksekød. Vi er dog ikke alle gennemsnitsdanskere. Nogle er vegetarer, andre er inkarnerede kødspisere – og så er der alle dem midt i mellem. 
 
Madspild og andre hotspots
Størstedelen af klimabelastningen i produktionen af oksekød stammer fra primærproduktionen. Der er dog også andre steder på vejen fra ko til bord, der spiller en betydelig rolle. Madspild er fx en stor synder. Omkring en tredjedel af verdens fødevareproduktion ender i skraldespanden og belaster klimaet og miljøet til ingen verdens nytte.
 
Vi bør ændre mere end blot én vane
Danskernes forbrug af oksekød står for 11 procent af klimaaftrykket fra den samlede kost inklusiv drikkevarer. Imens står nydelsesmidler som fx kaffe, alkohol og søde sager for hele 28 procent af kostens klimaaftryk. Derfor opfordrer forskerne i rapporten også danskerne til ikke kun at mindske deres indtag af oksekød, men også at overveje, hvilket oksekød de vælger, hvor meget mad de smider ud, samt hvordan de kan reducere deres klimaaftryk fra kosten som helhed.
 
Du kan læse mere om rapportens resultater og finde selve rapporten her.
Kristina Thomsen
Skrevet af:

Kristina Thomsen

Relateret indhold