Kilde: DI’s virksomhedspanel Q1 2021 med 1136 besvarelser, herunder 31 fødevarevirksomheder.

21.01.21 DI Fødevarer Nyheder

Fødevarevirksomhederne: Nedtur i første kvartal?

Fødevarevirksomhederne: Nedtur i første kvartal?

Fødevarevirksomhederne: Nedtur i første kvartal?
Virksomhederne i fødevarebranchen ser lidt mere pessimistisk på den nære fremtid end erhvervslivet generelt, viser nye tal fra DI’s virksomhedspanel. Undersøgelsen i panelet blev gennemført i perioden 7.-16. december 2020, og svarene fra 31 fødevarevirksomhederne peger også i en mere pessimistisk retning, end tilfældet har været for de tidligere rundspørger i panelet i 2020.

Samme billede tegner sig for forventningerne til udviklingen i henholdsvis indtjening og beskæftigelse, hvor fødevarevirksomhederne er mere pessimistiske end industrien som helhed, når man sammenligner med forventningerne til samme kvartal sidste år – inden COVID-19 for alvor fik tag i det danske samfund. Næsten en tredjedel af fødevarevirksomhederne forventer en negativ udvikling i omsætningen i indeværende kvartal sammenlignet med samme kvartal sidste år.

Flere faktorer forklarer branchepessimisme
Hvad forklarer så, at fødevarevirksomhederne nu ser mere dystert på den nære fremtid end resten af DI’s virksomhedspanel? Flere faktorer spiller ind, ifølge branchedirektør i DI Fødevarer, Leif Nielsen: ”Vi kommer ikke uden om, at vinterens nedlukning spiller en rolle for virksomhedernes forventninger. Erfaringerne fra nedlukningen i foråret spiller utvivlsomt ind. De virksomheder, som har foodservicesegmentet som primære kunder, har det ikke let lige nu”.

Han uddyber yderligere: ”Samtidig med det, er det heller ikke let på eksportmarkederne i øjeblikket. Eksportmarkederne er også ramt af pandemien, og det har også konsekvenser for fødevarevirksomhederne. Alt i alt kigger vi ind i en svær periode”. 

Et lys i mørket
De seneste tal for udviklingen i fødevareeksporten peger på, at eksporten af føde- og drikkevarer har tabt lidt af pusten ved udgangen af 2020. Det kommer utvivlsomt også til at fortsætte ind i starte af 2021. Skal man finde et lys i mørket er det dog, at brexit er landet med en aftale mellem Storbritannien og EU.    

 

Skrevet af:

Peter Bernt Jensen Jonas Serzan Winsløw Bas

Peter Bernt Jensen

Peter Bernt Jensen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3421
  • Mobil +45 2128 6995
  • E-mail pebj@di.dk

Relateret indhold