Rabobank: 3 udviklinger, der får betydning for forsyningskæderne
I sit oplæg på DI Fødevarers årsdag forudså Global Food Strategist fra Rabobank, Cyrille Filott, en række punkter, der kan presse forsyningskæderne hos fødevarevirksomheder.
Da Cyrille Filott til bifald går af scenen efter sit oplæg på DI Fødevarers årsdag, har beskeden til de inviterede direktører været klar: geopolitiks betydning for forsyningskæder kommer til at fylde mere i fremtiden. I denne artikel kan du læse hans tre vigtigste budskaber omkring forsyningskæder i fremtiden.
1. Omkostninger stabilieres
Cyrille Filott, der er Global Food Strategist i hollandske Rabobank, lagde i sit indlæg ud med at adressere de stigende priser på råvarer, emballage og fragt, som på tværs af mange industrier har presset virksomhederne.
Hans vurdering var, at 2022 byder på en stabilisering af omkostningerne på især containere, plastik og pappriser, hvilket vi komme emballagetunge fødevarevirksomheder til gode.
2. Mangel på arbejdskraft
Selv om mange fødevarevirksomheder arbejder med automatisering og digitalisering, spiller arbejdskraft stadig en vigtig rolle på fabrikkerne. Cyrille Filott vurderede at netop manglen på arbejdskraft, som kan påvirke virksomhedernes produktionskapacitet, ville være den største usikkerhed og trussel mod branchen i fremtiden.
3. Geopolitik som årsag til lokalisering
I særligt den danske fødevarebranche, hvor mange af virksomhederne tjener deres penge på eksport, kan geopolitiske ændringer påvirke forretningen. Det gælder imidlertid også virksomheder, der sourcer deres produkter eller råvarer fra udlandet, som kan påvirkes af samme ændringer.
Med udgangspunkt i de seneste års handelskrig mellem Kina og USA påpegede Cyrille Filott, hvordan især Danmark kan risikeres at rammes i fremtidige konflikter. Danmark står med stor eksport til især Kina, men også som et tæt allieret til USA, hvilket på sigt kan blive et dilemma, hvis ikke relationerne stabiliseres.
Cyrille Filott mente her, at virksomheder i højere grad vil skulle overveje, hvor deres fabrikker sourcer råvarer fra for at kunne opretholde en stabil forsyning.