Fra 1. januar 2022 reduceres antallet af smiley fra tre til fire, mens også elitesmileyen afskaffes. Fremover vil der kun blive uddelt tre slags smileyer; sur, mellem og glad.

Billede: Fødevarestyrelsen
13.12.21 DI Fødevarer Nyheder

Ændret smiley-ordning

Er du i tvivl om, hvordan den nye smiley-ordning vil påvirke din virksomhed?  Få overblikket her.

Med en ny ændring i Fødevareloven følger også en justering af den eksisterende smiley-ordning. Justeringen betyder, at den kendte "elite-smiley" udgår, og at der fremover kun vil blive uddelt tre slags smileyer; sur, mellem og glad smiley. Ændringerne træder i kraft pr. 1 januar 2022 i forlængelse af, at Folketinget tilbage i 2020 besluttede at forenkle den 20 år gamle smileyordning.  

"Med afskeden til den småsmilende smiley forenkler vi den skala, som vi måler virksomhederne på, fra fire til tre. Det gør vi, fordi undersøgelser har vist, at mange forbrugere havde svært ved helt af afkode humøret på de fire forskellige smileyikoner, som et kontrolbesøg kunne ende med. Dermed havde mange forbrugere svært ved at vurdere, hvor godt eller skidt det stod til med fødevaresikkerheden, når de kiggede på kontrolrapporten ved indgangsdøren", forklarer vicedirektør i Fødevarestyrelsen, Annelise Fenger.

Digitale smileyer fra 1. april

Samtidig får smiley-ordningens digitale tilstedeværelse også nye rammer. Fra 1. april 2022 påkræves det nu, at virksomheder skal linke til deres seneste kontrolrapporter på findsmiley.dk, uanset om de sælger deres fødevarer over nettet eller på digitale platforme som f.eks. Just Eat, Hungry eller Roomservice.

"På den måde får forbrugere, som shopper fødevarer fra pc, tablet eller smartphone mulighed for at lade vores kontrolresultater få indflydelse på, hvilken virksomhed de vil købe mad fra. Helt på linje med de forbrugere, der handler i en fysisk butik", forklarer Annelise Fenger.

Det skal dog bemærkes, at der kun skal henvises til kontrolrapporter fra platforme, hvor der foregår salg - f.eks. en hjemmeside - mens der fortsat ikke er krav om, at en virksomhedssmiley skal fremgå på platforme, der relaterer sig til markedsføring, f.eks. digitale og fysiske annoncer.

Farvel til elitesmileyen 31. marts

Fra årsskiftet er det også slut med den såkaldte elitesmiley. Den fik virksomhederne, hvis de på fire kontrolbesøg i træk ikke havde fået anmærkninger. Men efter fødevarekontrollen har målrettet kontrollen på branchens problemvirksomheder, kan der nu gå flere år, inden en veldrevet virksomhed når op på de fire besøg, der udløser en elitesmiley, og dermed opnår den good will, som mange forbrugere og forretningsdrivende har lagt i elitesmilet.

Uddelingen af elitesmileyer i forbindelse med Fødevarestyrelsens kontroller vil ophøre fra 1. januar 2022. De godt 25.000 virksomheder, som i dag har en elitesmiley, skal ikke fjerne den fra den seneste kontrolrapport, men markedsfører man sig med den særlige elitesmiley på nettet eller på et klistermærke ved indgangsdøren, skal man senest 31. marts 2022 tage elitesmileyen ned. 

Victor Stampe Damgaard Christensen
Skrevet af:

Victor Stampe Damgaard Christensen

Relateret indhold