Et eventuelt efterslæb  på vaccinefronten kan risikere at få betydning for, hvor hurtigt den danske økonomi kommer i gang igen. (Kilde: DI Fødevarer / Macrobond)

08.04.21 DI Fødevarer Nyheder

Dansk efterslæb på vaccinefronten

I takt med vaccinerne bliver rullet ud, kan vaccinationstempo blive en faktor for, hvor hurtigt økonomierne kommer ovenpå igen. Her trækker nogle lande dog kraftigt fra, hvilket kan ses i deres vækstprognoser for 2021.

Data fra analyseinstituttet Macrobond viser, at lande som Storbritannien og USA har sat turbo på udrulningen af vacciner mod COVID-19, siden vaccinerne kunne tages i brug i slutningen af 2020. Danmark og Tyskland halter efter disse nationer, når det handler om at få bredt vaccinerne ud. Der er ikke tvivl om, at jo hurtigere, man kan få færdigvaccineret befolkningerne i de enkelte lande, jo hurtigere kan man genåbne samfundene, og jo hurtigere kommer der gang i de økonomiske tandhjul igen. Med den genåbningsplan, som regeringen præsenterede før påske er der forventninger om, at vi også herhjemme vil se en snarlig stigning i den økonomiske aktivitet.  

Briterne og amerikanerne er foran

Briterne og amerikanerne er kommet hurtigere fra land end EU-landene, herunder Danmark og Tyskland, i forhold til at brede vaccinerne ud, og der er derfor også forventninger om, at den økonomiske vækst i disse lande får hurtigere fat end herhjemme. Den amerikanske økonomi forventes at vokse med 7 pct. i 2021, den britiske økonomi med 5,9 pct. Den tyske med 3,8 pct., mens DI forventer, at den danske økonomi kommer til at vokse med 1,5 pct. i 2021.

Dog skal det siges, at den danske økonomi ikke har været helt så hårdt ramt som mange andre økonomier, og derfor starter den med at vokse igen fra et bedre udgangspunkt. Disse forudsigelser er selvfølgelig forbundet med en vis usikkerhed, da mutationer af virus, en mulig tredje bølge og forsinkelser af vacciner kan forstyrre prognoserne.   

Skrevet af:

Peter Bernt Jensen Jonas Serzan Winsløw Bas

Relateret indhold