Stor nedgang i samhandlen med UK
Efter briternes formelle exit fra EU ved årskiftet har The Food & Drink Federation udgivet de første analyser af samhandlen på fødevareområdet mellem UK og EU – og der er markante fald at spore.
I januar 2021 faldt briternes samlede eksport af føde- og drikkevarer til EU dramatisk med hele 75,5 pct., svarende til et fald fra 8,72 mia. kr. til 2,23 mia. kr., i forhold til januar 2020. Eksporten til samtlige EU-medlemslande er faldet – men eksporten til blandt andre Tyskland og Italien er blevet særligt hårdt ramt. Føde- og drikkevareeksporten til disse lande er nemlig faldet med over 80 pct. Efter tyskerne er det særligt briternes eksport til Danmark, der har lidt et knæk. Føde- og drikkevareeksporten fra UK til Danmark er faldet med hele 75,9 pct. i januar 2021, sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, så briterne i januar 2021 kun eksporterede for 55 mio. kr. føde- og drikkevarer til Danmark. Det svarer til et fald på 176 mio. kr. i sammenligning med januar 2020.
Også den europæiske handel lider skade
Importen af føde- og drikkevarer til UK fra EU generelt har også været ramt af kombinationen af brexit og corona-pandemien. Importen fra EU er faldt med 24,8 pct. til UK i samme periode, fra 22,5 mia. kr. i januar 2020 til 16,4 mia. kr. i januar 2021. mia. kr. Også importen fra Danmark har været ramt af nedgang fra 939 mio. kr. i januar 2020 til 580 mio. kr. i samme periode 2021 – et fald på ca. 38 pct.
Ser man på samhandlen mellem UK og ikke-EU-lande er faldet i samhandlen mærkbart mindre. Fødevareeksporten fra UK til ikke-EU-lande faldt med 11 pct. i januar 2021 i forhold til samme periode sidste år, og importen faldt med kun 4,1 pct.
Branchedirektør: De fulde effekter vil først ses senere
”Udover den dæmpelse af samhandlen, COVID-19 er årsag til, så er effekten af den britiske udtrædelse af EU også markant afspejlet i værdien af handlen med fødevarer med EU. De fulde effekter af brexit vil vi dog først se senere.
UK har nemlig netop vedtaget at forlænge handlen med EU-landene på eksisterende vilkår, så danske fødevarevirksomheder først skal have eksportcertifikater på mejeri-, slagteri- og fiskeprodukter fra oktober i år, og det er selvfølgelig en fordel - alt andet lige”, siger branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer.