Nohrlund vil servere din cocktail, når det skal være nemt
Under nedlukningen har danskerne måtte få deres tørst efter cocktails stillet udenfor barene, og på et område med stor vækst gør danske Nohrlund sig bemærket med deres premixed cocktails. Nu ser stifterne frem til, at deres on-trade skal bære væksten videre.
Det er ikke mange drinks, der er blevet langet over disken i Danmark de sidste måneder. Men hvorfor skulle det afholde danskerne fra at drikke cocktails? Nohrlund, som producerer økologiske færdigblandede cocktails, mener ikke, at man bør lade sine smagsløg blive begrænset af, om der er en bartender i nærheden, og vil sikre en god cocktailsoplevelse hver gang.
Cocktails, når det skal være nemt
Bag Nohrlund står det danske bartendermakkerpar Anders Houmann og Søren Aamand. Tilbage i 2015 stiftede de Nohrlund, og i dag er baren skiftet ud med fabrikken i Hvidovre, hvor de mixer Nohrlunds cocktails, inden de hældes på flasker og fustager. Salget så godt ud under coronanedlukningen – nu glæder de sig til, at on-trade-salget vender tilbage.
”Vores ambition for Nohrlund er, at alle skal kunne få en god cocktailoplevelse”, fortæller Søren Aamand. ”Også alle de gange, hvor der ikke er en bartender i nærheden, og man ikke selv har tiden eller ingredienserne til at mixe en cocktail fra bunden”.
Det samme gør sig gældende, hvis man bor uden for byerne og har langt til nærmeste bar - eller under helt ekstraordinære tilfælde som coronanedlukningen. Selv da skal man kunne få en god cocktail. Anders Houmann uddyber:
”Det handler om convenience og om at kunne få en cocktail af god kvalitet, uanset om du er på farten eller derhjemme”.
Nohrlund har fra starten haft et fokus på at være til stede der, hvor det kan være svært for forbrugerne at få en kvalitetscocktail – bl.a. på de danske festivaler - men har ambitioner om også at komme på menuen hos klassiske barer. I tiden siden Nohrlunds start har makkerparret nemlig oplevet, at premixed cocktails får stillet flere og flere haner til rådighed, side om side med fadøllet.
”Det betyder, at mange barer og festivaler sparer tid på at oplære det frivillige personale, men at kunderne kan få den samme drink hver gang – uanset, hvem der står i baren. Og samtidig går det hurtigere, så man undgår kø til sin cocktail”, forklarer Søren Aamand om Grøn Koncert, der som de første tog imod Nohrlunds cocktails i fustager.
En introduktion til cocktails
Søren Aamand og Anders Houmann står selv for produktionen og for at udvikle opskrifterne til deres cocktails på fabrikken i Hvidovre. Her er indrettet et ”Cocktail Lab”, hvor hver drink udvikles og raffineres, indtil den er klar til at blive produceret og hældt på flaske. Et møjsommeligt arbejde, der kan kræve mange ingredienser – netop den del, de prøver at spare forbrugerne for.
”Det er en måde, hvor man kan få en eller to gode cocktails uden at skulle indkøbe et helt barskab derhjemme. Det sænker adgangsbarrieren til cocktails, at man f.eks. ikke behøver at købe en hel flaske bitter for at lave én drink”, fortæller Søren Aamand.
Forholdet til de traditionelle cocktailbarer fejler imidlertid heller ikke noget hos Nohrlund. Tværtimod ser makkerparret deres produkter som en mulighed for at promovere hele cocktailbranchen som sådan.
”Vi håber også, at folk som måske ikke tidligere har drukket cocktails får øjnene op for dem. På den måde er en premixed cocktail en god introduktion til, hvad en cocktailbar kan byde på”. Han håber også, at en god oplevelse kan inspirere folk til at besøge de gode cocktailbarer i de større danske byer, og at der kan opstå et samspil mellem on-trade og off-trade. ”Og så dem, som holder af cocktails i forvejen, får muligheden for at drikke en enkelt derhjemme eller på farten”.
Internationale førstepladser skal åbne vejen for eksport
Drømmen for de to bartendere er at lave verdens største cocktail-brand. Efter at have vundet flere internationale priser – herunder en kåring for verdens bedste premixed cocktail – fik de Royal Unibrew i ryggen, som siden har hjulpet dem med at accelerere.
”Royal Unibrew hjælper os med distribution og salg, så vi selv kan fortsætte med at producere og udvikle nye opskrifter”, fortæller Anders. ”På den måde får vi hver især lov til at gøre det, vi er bedst til”.
Ambitionerne for fremtiden peger mod udlandet, hvor Nohrlund som cocktailproducent bliver genkendt af flere i branchen på baggrund af deres kåringer. Sammen regner Søren Aamand og Anders Houmann også med at udvide sortimentet yderligere for at imødekomme de mange ønsker, de får fra kunder. Og den rigtige opskrift kan tage sin tid - det nyeste skud på stammen blev til en whisky sour, som var tre år undervejs, før de endelige fandt en opskrift, der kunne have samme konsistens på flaske.