Fra Coops Crowdfunding til Irma
Danske Twisted Leaf vandt Creative Business Cup i 2017, fik deres endelige Novel Food-godkendelse af EU-Kommissionen tre år efter, hvor de samtidigt opnåede 204 pct. af deres mål i deres første Coop Crowdfunding.
I juni 2021 har Twisted Leaf netop afsluttet deres anden og seneste crowdfunding, og deres produkter sælges nu i fysiske butikker. Makkerparret uddyber her, hvordan crowdfunding kan være et strategisk redskab for iværksættere.
Besøger man Coops hjemmeside for crowdfunding, vil man ikke se blot én, men to succesfulde crowdfunding kampagner for Twisted Leaf. Den danske startup producerer som de første i verden drikkevarer på kaffeblade med og uden alkohol, og fra deres kontor ved Kløvermarken fortæller de, hvorfor de valgte at gå crowdfunding-vejen.
På hylderne
Makkerparrets mål var fra starten mere end blot at få deres produkter ud i Danmark. Twisted Leafs flasker skulle helt ud til danskerne – ud i de fysiske butikker.
”Vi havde udset os Irma – produktet er skabt som et højkvalitetsprodukt, der hører hjemme på hylderne i Irma. Vi vidste jo også, at Coop vil have deres øjne mod de crowdfunding kampagner, som var succesfulde. En kampagne, der lykkes,viser jo alt andet lige, at der er en efterspørgsel”, fortæller Anders Boserup Lauritsen.
Med en succesfuld crowdfunding kampagne i ryggen kunne makkerparret dokumentere, ikke bare en interesse for deres produkter, men et faktisk "proof of sale" over for Coop. Det gav dem ikke bare chancen for at komme på hylderne, men også muligheden for at vise, at deres produkt kunne prissættes højere, end dagligvarekæderne i første omgang havde troet.
”Vi kom ud af ingenting, så kampagnen hjalp os med at vise, at folk var villige til at betale for vores produkter”, fortæller Magnus Harrison.
50.000 kr. på en uge
”Vi blev, sammen med nogle andre lokale danske fødevarestartups, inviteret til et forløb med workshops og mere, afholdt af Cph Food Space, hvor vi bl.a. fik læring i, hvordan man sætter en crowdfunding kampagne op, og hvordan det virker på Coops Crowdfunding”, fortæller Magnus Harrison og Anders Boserup Lauritsen.
Selv om crowdfunding blot er en af mange veje, et startup kan tage for at rejse kapital, faldt valget i Anders' og Magnus' smag. Efter kort tid blev makkerparret nemlig klar over, at crowdfunding havde mere potentiale.
”Vi begyndte at tænke mere strategisk i, at de, der støtter kampagnerne, jo er first movers. Det passede perfekt til vores produkt – det er jo det første af sin slags. På den måde var det præcis dem, der var på platformen, vi ville ramme. Folk, der var klar på at prøve noget nyt”, fortæller Anders Boserup Lauritsen.
Og Danmarks "first movers" var med dem. På blot en uge nåede de deres mål på 50.000 kr., og da de nåede deres frist, havde de rejst mere end 100.000 kr. til at udvikle deres første kommercielle prototyper. Mellem start og mål havde ligget en intens indsats med smagninger, arrangementer og netværk.
”Man skal være bevidst om, at det er hårdt at lave en crowdfunding kampagne. Du kommer ikke ind, og så er der en masse, der begynder at købe med det samme. Sådan fungerer det ikke i crowdfunding eller butik. Hvis folk ikke ved, hvem du er, aner de ikke, hvorfor de skal bakke op om lige præcis dig”, forklarer Magnus Harrison.
For Anders og Magnus var det en prioritet at supplere den statiske crowdfunder på Coops hjemmeside med en mere aktiv kampagne.
”Vi havde smagninger, og vi var ude til en masse arrangementer, hvor vi gjorde opmærksom på vores crowdfunding kampagne. Kunne de lide det, spurgte vi: "Kunne du tænke dig, at det her produkt kom på markedet? Så har vi en Coop Crowdfunding kampagne”, fortæller Magnus Harrison.
Samtidig tog vi kontakt til en masse konferencer – f.eks. PwC’s CEO-konference om bæredygtighed – og spurgte dem, om de egentlig havde et bæredygtigt alternativ til deres drikkevarer”, uddyber Anders Boserup Lauritsen.
Instant feedback
Da produkterne blev sendt ud til deres "backers", nød Anders og Magnus godt af en fordel ved crowdfunding. Her oplevede de, at fordi køberne havde engageret sig i at støtte produktet fra starten, var de mere end villige til at give feedback.
”Det er det fedeste, når der har siddet en kvinde i Rønne, som aldrig har set dit produkt eller mødt dig, men hun har været på Coop Crowdfunding og været interesseret i nye produkter og nye fødevarer – og så har hun valgt at støtte os”, fortæller Magnus Harrison.
Anders uddyber resultaterne fra den første succesfulde crowdfunding. ”En masse af dem, der havde støttet, vendte tilbage med feedback på vores produkter. Det var nærmest som en markedsundersøgelse. Men vi har fået god feedback, og en del, der støttede første gang, støttede os også anden gang.”
Verdens første drik på kaffeblade
Twisted Leafs seneste crowdfund nåede sit mål med 110 pct., og derved har makkerparret nu udsigt til at kunne lancere deres alkoholfri alternativ. Men hele historien startede tilbage i 2017 i Anders' køkken, hvor makkerparret prøvesmagte de første forsøg på en læskedrik brygget på kaffeblade.
”Jeg havde fået idéen, da jeg arbejdede i en mindre kaffevirksomhed. Vi vidste, at bønderne beskar deres kaffebuske, men at bladene primært blev smidt ud, brændt eller nogle steder brugt som fattigmandsdrik, eller som en slags naturmedicin. Men da jeg smagte en te brygget på bladene, var jeg solgt”, fortæller Magnus Harrison.
Oplevelsen gav idéen til en drikkevare på kaffeblade med en smag, der blev båret af de naturlige ingredienser. Men at brygge på kaffeblade var noget nyt i Danmark – og i Europa. Selv om Anders og Magnus bryggede og holdt smagninger, siden de startede projektet i 2017, var det først, da EU i 2020 godkendte kaffeblade som en fødevarer, og de fik deres Novel Food-godkendelse, at de kunne begynde at sælge ting gennem Coop Crowdfunding.
”I starten var det faktisk så nyt, at de bønder, vi fik kontakt til, ikke forstod, hvorfor vi ville købe kaffebladene. Da vi forklarede nærmere, sagde de ok, men så ville de have pengene først”, forklarer Magnus Harrison.