Ny undersøgelse af indkøbsvaner: Kvalitet og smag er stadig kongerne
Kvaliteten og smagen af fødevaren er fortsat det vigtigste for forbrugeren, når de handler ind. Klima er dog blevet en vigtigere faktor, viser en ny forbrugerundersøgelse fra YouGov foretaget for DI Fødevarer.
Kilde: YouGov for DI Fødevarer, september 2021 (population 1045)
Hvad lægger du særlig vægt på, når du handler dine dagligvarer? Hvis du er, som danskerne er flest, så er det sandsynligvis ting som kvalitet, smag og lav pris. Det viser resultater fra en forbrugerundersøgelse, som DI Fødevarer har fået foretaget af analyseinstituttet YouGov i september 2021.
Kvalitet og smag
Undersøgelsen viser, at 46 procent af forbrugerne sætter kryds ved kvalitet, hvilket er nok til at få kvalitet ind som topscorer i undersøgelsen. På pladsen lige under ligger smag, og på denne måde er det fortsat de traditionelle parametre, der fylder i forbrugernes bevidsthed, når de skal handle ind til køleskabet. Det er ikke en nogen overraskelse, at det fortsat forholder sig sådan hos de handlende danskere.
Man kan måske undre sig over, at klima ikke fylder mere i overvejelserne hos forbrugerne, end tilfældet er i den aktuelle undersøgelse. Klimadagsordenen har fået stort momentum igen i den offentlige debat - ikke mindst i lyset af de seneste informationer fra FN’s klimapanel omkring klodens klimatilstand samt diskussion om klimavenlige kostråd og klimavenlig kommunikation på fødevareområdet herhjemme. Undersøgelsen viser da også, at klima har fået en større plads i forbrugernes bevidsthed i takt med, at vi nu er på vej ud af COVID-19’s skygge herhjemme.
Flere prioriterer klima
Sammenligner man med svarene på samme spørgsmål i en tilsvarende forbrugerundersøgelse fra oktober sidste år, kan det konstateres, at klima som emne fylder mere i forbrugeres bevidsthed på nuværende tidspunkt. Det viser illustrerer nedenstående tabel, der sammenholder svarene fra den aktuelle undersøgelse med svarene fra den tilsvarende undersøgelse i oktober 2020.
Kilde: YouGov for DI Fødevarer, september 2021 (population 1045) og oktober 2020 (population 1025)
Her er det tydeligt, at klimaemnet har taget et spring i forbrugernes bevidsthed sammenlignet med sidste år, hvor det kan virke overraskende, at klimavenlighed ikke fyldte mere. Branchedirektør i DI Fødevarer Leif Nielsen fremhæver, at stigningen kan være et resultat af flere ting:
”Det er ikke overraskende, at klima har haft den største vækst af kategorierne. Nogle vil måske endda finde det overraskende, at det i år stadig kun indtager en delt 10. plads på listen i forhold til, hvor meget emnet fylder i den offentlige debat", siger Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer.
”Der kan også spille ind, at forbrugerne forbinder eksempelvis økologi og dét, at varen er produceret lokalt eller i Danmark, med klimavenlighed. Dermed underestimeres den egentlige betydning af klimavenlighed som parameter”, fortsætter han.
"Men når vi ser på top 3 er det stadig faktorer, der knytter sig til prisen og det, vi oplever, når vi smager på maden", afslutter Leif Nielsen.