EU – de næste 5 år
EU's fødevare- og landbrugspolitik er blevet identitetspolitik. Det var en af pointerne fra Ditte Brasso fra Tænketank Europa, der på DI Fødevarers årsdag præsenterede, hvad der tegner til at bliver prioriteterne for den kommende EU-Kommission.
Der er stor splittelse om tilgang og retning blandt EU's medlemsstater. Skal laboratoriefremstillet kød forbydes eller fremmes? Skal fremtidens landmand være en del af den grønne omstilling, eller skal landbruget beskyttes og skånes for krav.
Fødevareminister Jacob Jensen og branchedirektør Jakob Lave var enige om, at den danske aftale om Grøn Trepart skal inspirere Europa til at tage de nødvendige beslutninger for et både konkurrencedygtigt og bæredygtigt fødevareerhverv. EU skal sikre, at udvikling og innovation kan trives og ikke hæmmes af de regulatoriske rammer.
EU-Kommissionen vil offentliggøre en vision for landbrug og fødevarer i februar 2025 for at sikre den langsigtede konkurrenceevne og bæredygtighed i EU's landbrugs- og fødevaresektor. Samtidig er der åbnet for indstilling af kandidater til et "European Board on Agri-Food”, der får til opgave at rådgive om den overordnede udvikling af EU's landbrugs- og fødevarepolitik. Torben Emborg, Nestlé Danmark og Johan Weimann, Novonesis, understregede, at det bliver afgørende, at det videre arbejde anerkender den kritiske rolle innovation, teknologi og viden udgør for transitionen til en bæredygtig produktion. Der er behov for at strømline godkendelsesprocedurer, fremme offentlig-private partnerskaber og øge investeringer i forskning og innovation.
EU skal sikre, at udvikling og innovation kan trives og ikke hæmmes af de regulatoriske rammer Jakob Lave, Branchedirektør