13.12.24 DI Fødevarer Nyheder

Positivt for den grønne omstilling at Bovaer nu tages i brug

Fra 1. januar 2025 skal konventionelle mælkeproducenter fodre køerne med metanreducerende fodervirkemidler i mindst 80 dage. Producenterne kan vælge at øge mængden af fedt i foderet eller benytte tilsætningsstoffet Bovaer, som er det eneste godkendte middel i øjeblikket.

Ministeriet for Grøn Trepart oplyser i en pressemeddelelse, at der er søgt kompensation for udgiften til bovaer til 92 procent af de støtteberettigede malkekøer – kun til cirka tre procent af malkekøerne er der søgt om tilskudsordning.

  • For at landbruget kan bidrage til Danmarks ambitiøse klimareduktioner, må brugen af methanreducerende foder spille en afgørende rolle. Nu har langt de fleste landmænd sagt ja via kompensationsordningen til at være med til at reducere metanudslippet. Det er positivt, siger politisk direktør i DI, Morten Høyer, der fortsætter.
  • Fremover håber jeg, for at fremme den grønne omstilling, at mange flere landmænd tilmelder sig ”tilskudsordningen” fremfor ”kompensationsordningen”. Det skal til for at sikre et markant reduceret aftryk af drivhusgasser fra dansk landbrug.

Med landmændenes tilbagemelding  tages et af de mest effektive klimavirkemidler nu i brug. Bovaer kan reducere metanudledningen med op til 27 procent.

  • Bovaer kan sænke udledningen af metan effektivt, men det er meget dyrt at anvende. Derfor er det positivt, at den politiske aftale om den grønne trepart nu giver landmændene mulighed for at få hjælp, så vi kan få implementeret et vigtigt klimaredskab hurtigst muligt, siger Morten Høyer.

Mælkeproducenter arbejder allerede med at reducere klimaaftrykket fra andre dele af deres bedrift ved at bruge dokumenterede metoder, teknologier og praksisser. Gennem Arlas klimaprogram (FarmAhead) har bedrifterne en fælles metode, og reduktioner i erhvervet kan dokumenteres år for år.

Sociale medier

Bovaer har været genstand for diskussion på de sociale medier, og i Danmark har vi set politiske partier, der forholder sig kritisk. Det er en udfordring, når forskning og myndigheder, som EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) og Fødevarestyrelsen i Danmark, grundigt har gennemgået produktet, og det har bevist sin effekt og sikkerhed.

  • Vi lever i en tid med megen usikkerhed, og det tyder på, at nogen har interesse i på sociale medier at udbrede løgne og konspirationsteorier om både produkter og danske virksomheder. Det er en bekymrende tendens. Ikke mindst, når det går ud over nogle af de virksomheder, der har en nøglerolle, når det kommer til fødevaresikkerhed – ikke bare i Danmark, men i EU. Der er brug for saglighed, og vi skal undgå at skabe myter og konspirationer, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, siger Morten Høyer.

Der er ikke kun én løsning på alt, og der er stadig et stort udviklingsarbejde foran os, hvis målsætningerne for fødevare- og landbrugserhvervet skal nås. Derfor er der ifølge Morten Høyer al mulig grund til at tage de virkemidler i brug, som er tilgængelige og som har vist effekt.

Relateret indhold