15.09.22 DI Fødevarer Nyheder

Støt stigende fødevareeksport trodser krisetid

Der har i 2022 været rigeligt med dårlige nyheder, men på trods af en meget mørk tid med krig og energikrise kan der findes et lyspunkt i en stigende dansk fødevareeksport.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske fødevareeksport i de første af årets syv måneder er markant højere i 2022 end den tilsvarende periode i 2020 og 2021. I juli 2022 var eksporten af føde- og drikkevarer steget med 10,5 procent i forhold til den samme periode i 2020. Fra 2021 til 2022 har væksten været på hele 9,2 procent.

Udviklingen siden 2020 er især drevet af en meget iøjnefaldende stigning af eksporten af drikkevarer på hele 52 procent, hvilket hænger godt sammen med, at der rundt i verden er sket en genåbning af bylivet efter lang tid med COVID-19-nedlukninger. Den specifikke stigning i 2022 er dog også drevet af blandt andet mejeriprodukter og æg, som ligeledes har haft en stor stigning i 2022 efter et mindre fald i 2021.

Nedenstående graf sammenholder den samlede fødevareeksport i de første syv måneder af 2020, 2021 og 2022. Her ses det tydeligt, at 2022 langt overgår 2020 og 2021, hvilket tegner et utroligt lovende billede for fødevareeksporten i hele 2022, der kan være på vej mod et rekordår.

En væsentlig forklaring på stigningen i fødevareeksporten kan blandt andet findes i tidens høje fødevarepriser. Højere fødevarepriser er ikke et isoleret dansk fænomen, men som det kan ses på FAO’s fødevareprisindeks, så er det en international situation, hvor især 2022 har set priserne skyde i vejret. Selv med et fald de sidste par måneder, så ligger det internationale prisniveau ifølge FOA stadig 7,9 procent højere i 2022 end i 2021. De danske fødevareproducenter får derfor mere for de varer, de sælger i 2022 end de gjorde i 2021 og 2022, selvom der er variationer på tværs af varegrupper.  

Josefine Haubjerg Madsen
Peter Bernt Jensen
Skrevet af:

Josefine Haubjerg Madsen Peter Bernt Jensen

Relateret indhold