16.01.20 DI Fødevarer Nyheder

Chokolade- og sukkervareafgiften er langt over grænsen

Skatteministeriets nye grænsehandelsundersøgelse viser endnu engang, at danskernes indkøb af slik og chokolade ved grænsen er stigende.

Skatteministeriet skønner, at grænsehandlen med chokolade og slik steg med over otte pct. fra 2017 til 2018, så den nu har en værdi på 780 mio. kr. Det er altså et betydeligt salg, som danske detailbutikker potentielt går glip af.

Skatteministeriet peger selv på, at grænsehandlen med slik og chokolade er steget forholdsvis meget i en årrække, og at dette ”formentlig hænger sammen med de markante afgiftsforhøjelser i forbindelse med finansloven for 2012 og den efterfølgende indeksering af chokolade- og sukkervareafgiften”.

Udover den stigende grænsehandel er den illegale handel med slik og chokolade eksploderet. Det har Skatteministeriet ved tidligere lejligheder erkendt, og det er senest dokumenteret ved B.T.’s afdækning af forholdene i det københavnske kioskmiljø.

Nu undgik danskerne heldigvis en ny afgiftsstigning i forhandlingerne om finansloven for 2020. Det vil ellers have været en godbid for grænsehandlere og kræs for kriminelle miljøer. Skal vi have bugt med den illegale handel og den stigende grænsehandel, er der ingen anden udvej end at sænke chokolade- og sukkervareafgiften.  

Læs mere her.

Relateret indhold