Klimarådet lancerer rapporten "Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion"

12.03.20 DI Fødevarer Nyheder

Klimarådets afgifter vil sætte en stopper for væksten i fødevarevirksomhederne

Klimarådet har offentliggjort deres bud på at nå en CO2-reduktion på 70 pct. i 2030. Rapporten indeholder flere fine forslag, men buketter af forslag har kradse torne.

Mandag offentliggjorde Klimarådet deres rapport med anbefalinger til, hvordan vi reducerer Danmarks CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Her lyder hovedforslaget på en voldsom høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton. Det tager vi i DI Fødevarer selvsagt skarp afstand fra. Så høj en national afgift vil skade den globale klimaindsats, koste danske jobs og føre til udflytning af produktion. Den foreslåede model vil eksempelvis hæve prisen med hele 26 kroner på et kilo oksekød. Klimarådet foreslår dertil en kompensationsmodel, der vil være et stort eksperiment med EU-regler med meget usikre effekter.

Historien viser, at afgifter på fødevarer ofte fører til stigende grænsehandel, mere illegal handel og truer danske arbejdspladser. Vi så det tidligere med fedtafgiften, og vi ser det nu med afgiften på slik og chokolade. Det er tydeligt at se, at Klimarådet i sin rapport ikke har haft hensyn til erhvervslivets konkurrenceevne og arbejdspladser.

Om en uge modtager regeringen 13 rapporter fra erhvervslivets klimapartnerskaber, som vil udgøre et enormt katalog af mulige klimaindsatser uden afgifter. Det gælder selvsagt også på fødevareområdet, hvor vi i DI Fødevarer er med til at lægge sidste hånd på en række perspektivrige anbefalinger og initiativer, der reelt kan give massive CO2-reduktioner helt uden afgifter på fødevarer.

I de kommende måneder vil der uden tvivl blive en kamp mellem Klimarådets afgiftsvej og Klimapartnerskabernes vækstveje, hvor vi fra DI Fødevarer vil stå meget stærkt på regeringens ambition om at fastholde og udvikle dansk konkurrenceevne i fødevaresektoren.

Relateret indhold