Foto: Colourbox

28.05.20 DI Fødevarer Nyheder

Fødevareministeren forbyder brug af fluorstoffer i fødevareemballage

Fra 1. juli bliver pap, mad- og bagepapir med tilsatte fluorstoffer forbudt i Danmark.

Muffinforme, mad- og bagepapir og indpakningspapir til burgere og anden fastfood kan være behandlet med fluorstoffer, som giver overfladen en vand- og fedtafvisende effekt. Men fluorstofferne er både sundhedsskadelige og meget svære at nedbryde i miljøet. Derfor forbyder fødevareminister Mogens Jensen pr. 1. juli brug af fluorstoffer i fødevareemballage, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Fluorstoffer kan vandre over i vores mad, og den risiko vil jeg ikke acceptere. Derfor får vi nu et dansk forbud mod fluorstoffer, som træder i kraft 1. juli. Jeg mener, at stofferne udgør et alvorligt problem, og vi kan derfor ikke vente på EU-regulering, siger Mogens Jensen. 

Mogens Jensen noterer sig, at fødevarebranchen har taget godt imod beslutningen, da der findes andre løsninger, end de fluorerede stoffer.

Fødevareministeren går enegang med et dansk forbud, fordi EU's fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har ændret risikovurdering af fluorstofferne. Forbuddet omfatter fødevarekontaktmaterialer af pap og papir, der har været behandlet med organiske fluorerede forbindelser. Bekendtgørelsen om fødevarekontaktmaterialer kan læses her.

Relateret indhold