13.08.20 DI Fødevarer Nyheder

Fødevareeksporten trækker samlet eksport i pænt plus

Særligt stigende eksport af føde- og drikkevarer skal findes som hovedforklaring på fremgangen i den samlede eksport for juni 2020 samt øget overskud på betalingsbalancen.

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at særligt føde- og drikkevarer har bidraget til en fremgang i eksporten på 4,1 pct. i juni 2020 - svarende til 10,4 mia. når der sæsonkorrigeres. Fremgangen kommer oven på en status quo måned i maj, men står dog særligt i kontrast til tilbagegangen på 12,9 pct., som føde- og drikkevarer eksporten oplevede i perioden april – juni 2020 sammenlignet med januar – marts 2020.

Stigning i eksporten øger overskuddet

Zoomer vi ind på perioden for januar til juni 2020 er eksporten af føde- og drikkevarer steget med 2,7 pct. i forhold til samme periode forrige år. Den positive fremgang har samtidig bidraget til i et overskud på betalingsbalancens løbende poster på hele 14,7 mia. kr. for juni – 2,5 mia. kr. mere end for maj måned.

De voksende tal betyder, at den samlede vareeksport er steget med 2,2 pct. i juni 2020. Den tiltrængte stigning i eksporten kommer i kølvandet på de seneste tre måneder, hvor eksporten samlet set faldt med 6,9 pct., sammenlignet med de tre måneder forinden.

Positive tendenser post samfundsnedlukningen

Hvad der også er interessant, er, at Danmarks eksport til EU har lidt et fald på 5 pct. Herunder er eksporten faldet med 15,3 pct. til Tyskland – svarende til 8,1 mia. kr. Omvendt steg eksporten af varer med 3,4 pct. til lande uden for EU. Særligt eksporten til vores største samhandelspartner USA steg med 25,3 pct. – svarende til 8,4 mia. kr.

Samlet set tyder tallene på mere positive tendenser for dansk eksport post COVID-19 nedlukningen af samfundet. Du kan læse mere om tallene fra Danmarks Statistik her og her.

Jonas Serzan Winsløw Bas
Skrevet af:

Jonas Serzan Winsløw Bas

Relateret indhold