21.12.22 DI Handel Blog

2022 er næsten slut – nu venter et usikkert 2023

2022 har været et år med uvished, ubalance og udfordringer. Et år med corona, krig og inflation har sat nye krav til os som mennesker og som konkurrencedygtigt erhvervsliv. 2023 bliver ikke mindre uforudsigeligt.

2022 føles allerede som et halvlukket kapitel, hvor udfordringerne med corona-nedlukninger og -restriktioner føles som en ting fra fortiden. Ærlig talt, så tror jeg ikke, at mange savner pressemøderne med Søren Brostrøm & co.

Som nation kom vi godt igennem corona. Første del af 2022 inkluderede stigning i vækst og beskæftigelse – så meget at det blev svært at finde kvalificeret arbejdskraft. Samtidig begyndte de markante prisstigninger på producentpriserne fra 2021 at slå igennem på forbrugerpriserne. Vi oplevede fortsat stigende energipriser, der fik endnu et nøk opad, da Rusland invaderede Ukraine den 24. februar. Hvorefter el- og gaspriser blev et emne, som vi også talte om i sociale sammenhænge, og som sammen med stigende fødevarepriser trak forbrugertilliden helt i bund og sendte inflation i det højeste niveau siden begyndelsen af 1980’erne.

I efteråret kunne vi for alvor begynde at se de mørke, økonomiske skyer samle sig i horisonten.  Nationalbankerne satte renterne op for at dæmpe økonomien, der efter en langsom start nu er begyndt at virke efter hensigten, således at stigningen i inflationen er aftaget.

2022 har i den grad været et år med uvished, ubalance og udfordringer, som har sat nye krav til os som mennesker og som konkurrencedygtigt erhvervsliv. Og igen i år har jeg været dybt imponeret over tilpasningsevnen blandt vores medlemsvirksomheder! Jeg har stor respekt for den gå-på-mod og innovationskraft, som driver virksomheder af alle størrelser. Det er en unik evne, som vi som samfund skal arbejde hårdt for at bevare. For det er en evne, som vi får brug for i 2023.

Med det usikre bagtæppe er det ekstra glædeligt, at vi i slutningen af året fik en ny flertalsregering i Danmark, der for første gang i årtier samler partier på tværs af midten i dansk politik.

Det giver forhåbninger om en handlekraftig regering, der kan træffe og implementere de rigtige beslutninger for Danmark og ikke mindst det danske erhvervsliv. Det gælder i forhold til grøn omstilling, øget udbud af arbejdskraft, digitalisering og færre byrder for danske virksomheder.

For den økonomiske usikkerhed kommer ikke til at forsvinde i det nye år. I vores seneste økonomiske prognose forventer vi, at økonomien til næste år vil opleve en tilbagegang på 0,8% - især drevet af faldende investeringer og lavere, indenlandsk efterspørgsel. Samtidig vil vores vigtigste eksportmarkeder i EU og USA også opleve en tilbagegang, som vil påvirke vores salg til kunder i de markeder. Og som forbrugere vil vi være forsigtige med at bruge penge i lyset af forsat usikkerhed om energipriser og boligudgifter, selvom inflationen altså ser ud til at have toppet.

Lige om lidt er det jul, og en hektisk december afløses forhåbentlig af nogle juledage, hvor fokus for en kort stund skifter fra årsafslutning og budgetter til velfortjent julehygge med familie, og hvor vi kan lade op til begyndelsen af et nyt år efter et usikkert 2022. I ønskes alle en glædelig jul, godt nytår og tak for 2022. Vi ses i det nye år - måske allerede til vores Nytårskur den 10. januar, som du kan tilmelde dig her.

Jacob Kjeldsen

Jacob Kjeldsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3727
  • Mobil +45 2088 3914
  • E-mail jak@di.dk

Relateret indhold