13.05.19 DI Handel Nyheder

Spænder reglerne ben for din idé?

Tvivl om regler skal ikke forhindre virksomheders innovation. Med Én indgang for nye forretningsmodeller vil Erhvervsstyrelsen gøre livet nemmere for danske virksomheder.

Det skal være nemt for virksomheder at udvikle nye forretningsmodeller og arbejde med ny teknologi - uanset om man arbejder med data og ny teknologi, e-handel, cirkulær økonomi eller deleøkonomi. Det er mantraet bag Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Her kan iværksættere og virksomheder stille spørgsmål til reglerne og få et hurtigt svar, som er koordineret på tværs af myndigheder. Virksomheder kan også henvende sig, hvis de oplever, at regler udgør en barriere for deres forretningsmodel eller teknologi. Derefter undersøger Erhvervsstyrelsen, om der er mulighed for at præcisere eller justere reglerne eller se på, hvordan reguleringen er i nabolandene.

Læs også: Hit med bøvlet 

Mindre madspild - mere deling

I 2018 kontaktede Delihood Erhvervsstyrelsen, fordi de var i tvivl om reglerne for deling af madvarer mellem naboer. Derefter satte Erhvervsstyrelsen gang i det undersøgende arbejde, som bl.a. involverede et nabotjek. Det viste sig, at andre lande havde mere lempelige regler, som bedre tillod, at virksomheder som Delihood kunne operere. Derfor blev reglerne ændret.

I stedet for at vi selv skulle kontakte en masse myndigheder, har Én indgang i Erhvervsstyrelsen været en stor hjælp ift. at koordinere på tværs af myndigheder. Vi fik mulighed for at realisere vores ide, og det er vi glade for” Søren Riis, Stifter af Delihood og GoMore

Undervandsrobot sætter sejl

SubBlue Robotics ønskede at teste deres undervandsrobot, men fordi reglerne inkluderede en masse forskellige myndigheder, blev det hurtigt uoverskueligt. Én indgang for nye forretningsmodeller hjalp SubBlue Robotics ved at skaffe ét samlet svar fra alle relevante myndigheder om, hvilke regler skulle overholdes, og hvordan, for at undervandsrobotten kunne testes i danske havne. ”Virksomheder skal ikke forholde sig til en masse myndigheder, når de er i tvivl om reglerne. De skal kunne koncentrere sig om forretningen. Så klarer vi den kedelige del,” fortæller Majken Caroline Jacobsen, der er teamchef i Nye forretningsmodeller i Erhvervsstyrelsen.

Læs også: Få 100.000 kr. til rådgivning om e-handel og digitalisering

Hvorfor én indgang?

Det skal være nemt for virksomheder at udvikle nye forretningsmodeller og arbejde med ny teknologi. Derfor har Erhvervsstyrelsen lanceret platformen Én indgang for nye forretningsmodeller. Her kan man som virksomhed med en ny forretningsmodel eller teknologi stille spørgsmål til reglerne og få et hurtigt svar, som er koordineret på tværs af myndigheder.

Hvem kan henvende sig?

Alle virksomheder og iværksættere, der arbejder med nye forretningsmodeller eller ny teknologi, kan stille spørgsmål ved tvivl om gældende regler. Én indgang har særligt fokus på: Data og ny teknologi, e-handel, cirkulær økonomi og deleøkonomi.

Hvordan stiller man spørgsmål?

Spørgsmål stilles via www.nyeforretningsmodeller.dk. Erhvervsstyrelsen koordinerer et svar - også på tværs af myndigheder, hvis spørgsmålene vedrører flere ressortområder. Virksomheder kan også henvende sig, hvis de oplever, at regler udgør en barriere for deres forretningsmodel eller teknologi. Så kan Erhvervsstyrelsen undersøge, om der er mulighed for at præcisere eller justere reglerne eller se på, hvordan reguleringen er i nabolandene.

Hvad kommer der ud af en henvendelse?

Alle der henvender sig modtager et personligt svar, som skaber klarhed om rammerne for den nye forretningsmodel eller teknologi. Hvis det vurderes, at henvendelsen peger på uhensigtsmæssige barrierer for virksomheder generelt, kan Erhvervsstyrelsen undersøge, om reglerne på området kan tilpasses.

Læs også: Hit med bøvlet

Skrevet af:

Erhvervsstyrelsen

Relateret indhold