Branchedirektør i DI Handel Sidsel Dyrholm Holst er overordentlig tilfredse med overgangsordningen. De nye regler vil dog stadig træde i kraft, så vi anbefaler at alle danske virksomheder tjekker op på om deres betalingsløsning lever op til reglerne, så de er klar når reglerne bliver håndhævet om 18 mdr.

04.09.19 DI Handel Nyheder

Blog: Overgangsordning for online betalinger er godt nyt

Virksomheder med websalg kan ånde lettet op. De kommer ikke til at miste betalinger den 14. september, hvor de nye EU-regler for online betalinger træder i kraft. Erhvervsministeren har nemlig godkendt en overgangsordning på 18 måneder, som giver tid til at udbrede, implementere og teste de tekniske løsninger, før lovgivningen bliver håndhævet, blogger branchedirektør i DI Handel Sidsel Dyrholm Holst.

De sidste par uger har flere organisationer, virksomheder og udbydere af betalingsløsninger været stærkt bekymrede for, om dele af den danske webhandel ville gå i stå den 14. september. Her træder de nye regler om såkaldt stærk kundeautentifikation (SCA) nemlig i kraft. Det betyder i praksis, at der skal mindst to faktorer til at godkende en betaling på nettet. Det kan være et betalingskort og en kode, man får tilsendt på sms. Reglerne skal være med til at gøre handel på nettet mere sikker og minimere svindel. Et formål vi bakker stærkt op om i DI, hvorfor vi også har støttet, at der kommer ny lovgivning på området.

Læs også: Blog: Småpakker fra Kina skal hertil på lige vilkår

En overgangsordning var nødvendig

Men efterhånden som datoen for ikrafttrædelsen af de nye regler nærmede sig, begyndte uroen at brede sig hos virksomheder og i betalingsindustrien. Den europæiske bankmyndighed (EBA) har nemlig været længe undervejs med standarder og guidelines for, hvordan dele af lovgivningen skulle tolkes, og en række danske virksomheder benytter sig p.t. af betalingsløsninger, som potentielt kunne rende ind i udfordringer med at leve op til de nye regler, og dermed kunne risikere at få deres betalinger afvist.

Og uroen herskede ikke kun i Danmark. I lande som Storbritannien og Frankrig valgte myndighederne allerede i august at indføre overgangsordninger for at undgå at skabe problemer for webhandlen og andre lande planlægger også at indføre overgangsordninger.

DI har på den baggrund sammen med andre organisationer efterlyst en overgangsordning i Danmark også. Den skal sikre, at alle aktørerne i betalingsindustrien kunne udbrede, implementere og teste de tekniske løsninger, før lovgivningen bliver håndhævet. Det vil også sikre at danske virksomheder og borgere ikke bliver stillet ringere end virksomhederne i de andre europæiske lande.

Og i dag blev det omsider offentliggjort, at Finanstilsynet og Erhvervsministeren vil indføre en overgangsordning. Den betyder i praksis, at loven træder i kraft, men at Finanstilsynet venter med at føre tilsyn indtil den 14 marts 2021. I DI er vi overordentlig tilfredse med den beslutning, som sikrer at virksomhederne ikke mister omsætning (og kunder), og at alle os der handler på nettet ikke bliver mødt med afviste betalinger. Læs Finanstilsynets pressemeddelelse her.

Læs også: Flere danske virksomheder sælger på nettet

Udnyt den ekstra tid fornuftigt

Da de nye regler stadig vil træde i kraft, vil mange forbrugerne og virksomheder blive mødt med et ekstra step i forbindelse med deres online betalinger enten nu, i løbet af eller efter overgangsperioden. Det kan på den korte bane medføre spørgsmål, skepsis og måske et nøk ned i virksomhedernes konvertering på deres webshops.

I DI opfordrer vi derfor til, at betalingsindustrien iværksætter nogle informationskampagner målrettet danske forbrugere, så de kan føle sig trygge med de nye regler allerede fra ikrafttrædelsesdagen.

Derudover anbefaler vi alle vores medlemmer at tage en dialog med deres udbyder af betalingsløsning, hvis de er i tvivl om, deres nuværende løsninger kan leve op til de nye regler. For selvom der er kommet en overgangsordning, så skal virksomhederne senest efterleve reglerne om 18 måneder. Læs betalingsrådets notat, omkring hvordan du som virksomhed, skal sikre dig at dine betalinger lever op til SCA her.

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Sidsel Dyrholm Holst
Skrevet af:

Sidsel Dyrholm Holst

Relateret indhold