Da verdens første møbelbrand i begyndelsen af 2016 blev B-Corp certificeret, landede den prestigefyldte certificering på bordet hos danske Wehlers.

01.01.21 DI Handel Nyheder

Wehlers kommer tættere på slutbrugeren med blockchain

Bæredygtighed og cirkulær økonomi har længe været en integreret del af det danske møbelbrand – som med stor begejstring bruger den nye teknologi i sin værdikæde.

Da verdens første møbelbrand i begyndelsen  af 2016 blev B-Corp certificeret, landede den prestigefyldte certificering på bordet hos danske Wehlers.

Et dansk brand, som blandt andet manifesterer sig med en produktion, der inkluderer plastaffald fra verdenshavene, og i fremtiden spiller blockchainteknologien også en vigtig rolle i en innovativ virksomhed, der hver eneste dag arbejder på at bidrage positivt til en mere ansvarlig forbrugsmentalitet til gavn for såvel mennesker som miljø.

”Vi vil gerne demonstrere, at der er en mening med det, vi gør – og vi ønsker at styrke vores økosystem, hvilket vi kan gøre med blockchain”, fortæller Henrik Holm.

Hos Wehlers er han både grundlægger og direktør, og Henrik er ikke i tvivl om, at blockchainteknologien går en stor fremtid i møde:

”Det er jeg sikker på. Måske er jeg ikke fortrolig med alle detaljer af blockchain, men jeg forstår, hvad teknologien kan facilitere, og det er det vigtige for os”, siger Henrik Holm.

Læs også: Produktgaranti kan håndteres smartere

Fakta om blockchain

 • Teknologien har sit afsæt i Asien.
 • Blockchain er først beskrevet tilbage i 2008.
 • Teknologien er baseret på decentralt styret data(baser)
 • Informationer på en blockchain kan ikke kopieres eller manipuleres.
 • Teknologien er mest kendt fra kryptovaluta.
 • Blockchain gør det muligt at udveksle værdi uden brug af mellemmænd.

  Hvordan virker det?

  Det hedder blockchain, fordi systemet bygges op af en kæde af blokke på række (dato/tidsstemplet), som alle indeholder information (det kan være en handel, en overførsel eller et nyt navn på en gæsteliste, etc.). Du kan ikke slette eller redigere i tidligere tilføjede blokke, men kan tilføje en ny blok med ændringer eller opdateringer. Så alt kan spores i kæden.

  En blockchain fungerer på et decentralt netværk af computere, der alle indeholder den samme information, altså de samme blokke af information. Derfor holder alle computerne hinanden i skak, og det opdages hurtigt, hvis nogle prøver at snyde, da datasættet som ligger på alle computere ikke matcher.

Mulighederne er mange

Henrik Holm er bevidst om, at mulighederne med blockchain er mange, og han tænker allerede på fremtidige muligheder.

”Blockchain kan bruges som værn mod de mennesker, som lever af at lave kopier, teknologien kan ligeledes bruges som tyverisikring, og på sigt kan der måske udvikles en model, hvor slutbrugeren selv oploader billeder af for eksempel seks stole omkring spisebordet”, siger Henrik Holm.

Han er fascineret af muligheden for at fortælle produktets historie, og hver gang et nyt kapitel tilføjes, bliver det en del af produktets historie.

”Det skal selvfølgelig lige undersøges, om der er indbyggede farer ved at lade slutbrugerne uploade billeder af produkter, men det vil skabe en tættere relation mellem os og slutbrugerne”, mener han.

Netop det er en ønsket konsekvens af blockchainteknologiens entré hos Wehlers, og selvfølgelig er håbet også, at salget stiger på sigt.

Læs også: Blockchain kan bekæmpe handel med falske produkter

To kilo affaldsplast pr. stol

I første omgang bruger Wehlers blockchain i sin egen værdikæde, hvorfra der er meget godt at fortælle.

”Når vi siger, at vi bruger plastaffald fra verdenshavene, kan vi med blockchain vise det – endda meget præcist – og det gælder for alle de materialer, vi bruger i vores produktion. På samme måde ønsker vi at vise, hvem der producerer vores produkter, og hvordan de gør det”, fortæller Henrik Holm.

Virksomheden registrerer alt i værdikæden, og lige nu arbejder to hold CBS-studerende med udviklingen af en app.

”Vi ved for eksempel, at vi fjerner to kilo plast fra miljøet hver gang, vi laver en stol, så det er

et meget konkret eksempel på den impact, vi ønsker at synliggøre for leverandører, kontraktkunder og slutbrugere.”

Download rapporten og se alle usecases her: Blockchainteknologiens potentiale for handelsvirksomheder

En stærk incitamentsstruktur

Alle producenter hos Wehlers har skrevet under på, at Wehlers kan levere de købte materialer retur til producenterne, som derefter lader materialerne indgå i nye produkter.

”Det får vi med blockchain mulighed for at vise, for det er vigtigt for os at synliggøre, at når vi først har fjernet eksempelvis plastik fra miljøet, kommer det ikke tilbage. En spændende case er de 100 stole, som Wehlers har sendt til Færøerne – hvorfra der kommer indsamlet havplast retur til Wehlers.”

”De stole vil vi gerne sælge igen, når de ikke skal bruges længere på Færøerne, og ved at gøre det, kan vi dække transportomkostningerne, og gerne lidt mere end det. Der findes undersøgelser, som viser, at salg af brugte møbler faktisk er en bedre forretning end salget af nye møbler”, fortæller Henrik Holm.

”Incitamentsstrukturen er meget stærk i brugen af blockchain, og jeg har i den grad fidus til teknologien. Lige nu fokuserer vi på at blive færdig med vores kundeorienterede app-løsning, og bagefter arbejder vi helt sikkert videre med mulighederne i blockchain”, siger Henrik Holm.

Læs også: Inhouse kompetencer var nøglen til digital succes

Hvem er Wehlers?

 • Wehlers er grundlagt i 2014 af Maria Fryd Wehler og Henrik Holm, der danner par både forretningsmæssigt og privat.
 • Alle møbler er skabt af genbrugs- eller genanvendte materialer.
 • Efter brug kan møblerne skilles ad og genanvendes.
 • Wehlers tilbyder at indsamle møbler efter endt brug hos forbrugerne.
 • Især affaldsplast fra verdenshavene spiller en vigtig rolle hos Wehlers.
 • Alle produkter designes og produceres i Danmark.
 • Skandinavisk minimalisme er et gennemgående tema i Wehlers design.

Teknologien kan øge troværdigheden

Som Henrik Holm siger, får hvert enkelt produkt sit eget, unikke cpr-nummer, som vi kender det fra mennesker, og det gør det blandt andet muligt at spore sine produkter, hvis man køber dem brugt – man kan se materialer, produktionssted og ikke mindst produktets levede liv.

Så kan man for eksempel opdage, at ens fire stole engang stod i LEGO House.

Blockchainteknologien bruger Wehlers i første omgang til at øge troværdigheden, for når virksomheden siger, at de henter virksomhedens produkter, når slutbrugeren ikke skal bruge dem længere, så mener de det.

”Med glimt i øjet plejer jeg at sige, at folk bare kan smide vores produkter i havet igen, så henter jeg dem der – men det er selvfølgelig for dumt og dyrt – så i stedet beder jeg dem om at stille produkter uden for boligen, så tager vi dem der”, slutter Henrik Holm.

Læs også: 20 måder at bruge blockchainteknologi på i din forretning

Blockchain i Business og Dansk Design

Wehlers er en del af projektet: ”Blockchain i Business og Dansk Design” – et samarbejde mellem Copenhagen Business School, Lifestyle & Design Cluster og DI Handel – bevilget af Industriens Fond.  Formålet med projektet er at afdække, hvordan blockchainteknologi kan understøtte øget effektivitet, gennemsigtighed og en troværdig global forsyningskæde i handel- og designindustrien. Følg med i projektet på www.blockchainbusiness.dk

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Skrevet af:

Flemming Linnebjerg, Linne & Co

Relateret indhold