Helt nye tal fra DI’s Virksomhedspanel viser, at coronakrisen i den grad har sendt chokbølger igennem dansk erhvervsliv.

23.03.20 DI Handel Nyheder

Handelsvirksomhederne ser pessimistisk på fremtiden efter coronaudbruddet

Helt nye tal fra DI’s Virksomhedspanel viser, at coronakrisen i den grad har sendt chokbølger igennem dansk erhvervsliv. Handelsvirksomhederne går fra positive forventninger i både omsætning og indtjening primo marts til de mest pessimistiske i undersøgelsens historie medio marts.

DI har d. 16-17. marts spurgt et repræsentativ udsnit af DI’s medlemmer om deres forventninger til 2. kvartal 2020 sammenlignet med samme kvartal året før i forlængelse af coronakrisen, og de er i den grad pessimistiske, også blandt handelsvirksomhederne. Der er nemlig sket et brat fald i den samlede konjunkturindikator, hvor forventningen til omsætning, indtjening og beskæftigelse er vejet sammen – og der er taget højde for virksomhedernes antal af beskæftigede.

Milevid forskel på få uger

Faldet er så stort, at forventningerne nu er under, hvad de var, da finanskrisen var på sit højeste. Det er en historisk nedtur, som er i gang netop nu. Mild optimisme er vendt til dyb pessimisme på ganske få dage. Vi befinder os med andre ord i en historisk krise, der signalerer, at dansk økonomi kan vente et kraftigt tilbageslag i 2. kvartal. Læs mere her.

Sammenligner man virksomhedernes nuværende forventninger med de forventninger, der var inden coronakrisen (primo marts) er der milevid forskel. Forventningerne var positive ift. omsætning og indtjening – men coronakrisen har altså vendt op og ned på forventningerne, fra relativt positive til de mest pessimistiske i undersøgelsens historie.

Læs også: Handelsvirksomhedernes syn på Corona/COVID-19 krisen

Handelsvirksomhederne er også pessimistiske

Forventningerne er forskellig fra branche til branche. Coronakrisen rammer danske virksomheder bredt og med undtagelse af fødevareindustrien, er konjunkturindikatoren negativ for samtlige brancher. Især virksomheder i bilbranchen ser pessimistisk på udviklingen i 2. kvartal. Virksomheder i engroshandlen har også negative forventninger, men de er knap så pessimistiske som andre brancher.

Læs også: Handelsvirksomhedernes syn på Corona/COVID-19 krisen

Det er en helt ekstraordinær og alvorlig situation vi står i, og det afspejler virksomhedernes forventninger til fremtiden også. Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at virksomhederne oplever konsekvenserne af krisen forskelligt, og det gælder især for handelsvirksomhederne. Hvor hårdt de er ramt og hvordan afhænger blandt andet af hvilke varer de sælger, hvor de får varerne fra og hvem de leverer til”, siger branchedirektør for DI Handel Sidsel Dyrholm Holst. 

Nogle handelsvirksomheder har stadig mulighed for at drive en fornuftig forretning, mens andre er gået stort set i stå. Men fælles for de fleste er, at de er meget bekymrede for fremtiden, og for hvor dybt denne krise kommer til at stikke”, slutter Sidsel Dyrholm Holst

Temaside med vejledning

DI Handel er i tæt dialog med regeringen og myndighederne for at afbøde de værste konsekvenser fra krisen, og vi står til rådighed for vores medlemmer med rådgivning og vejledning.

I forbindelse med coronakrisen har DI udarbejdet en temaside, hvor vi har samlet konkret rådgivning til medlemmerne, nyheder, links til relevant information hos bl.a. Sundhedsstyrelsen, politiet og Udenrigsministeriet og kontakter i DI.

Du kan se corona-temasiden her.

Som medlem af DI Handel er du også altid velkommen til at kontakte branchedirektør for DI Handel Sidsel Dyrholm Holst på sdy@di.dk eller 3377 3773.

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Relateret indhold