I DI Handel har vi i årevis forsøgt at forberede vores medlemmer på en verden med øget digital handel og online markedspladser, blogger Sidsel Dyrholm Holst.

02.09.20 DI Handel Nyheder

Velkommen til Amazon på fair og lige vilkår

Digital handel og online markedspladser er kommet for at blive. Men konkurrencen skal være fair og på lige vilkår, blogger branchedirektør Sidsel Dyrholm Holst.

Amazon rykker ind i Sverige i efteråret, og med stor sandsynlighed også i Danmark inden for en overskuelig fremtid.

I mange af de andre lande hvor Amazon er aktiv, herunder især i USA og Tyskland, har det vendt op og ned på handelsbranchen, og Amazon har opnået markante markedsandele.

Der er ikke noget galt med at have store markedsandele og online markedspladser, som eksempelvis Amazon, giver mange virksomheder mulighed for at få en ekstra salgskanal og nå ud til nye kundegrupper.

I DI Handel har vi i årevis forsøgt at forberede vores medlemmer på en verden med øget digital handel og online markedspladser. Mange har allerede gjort meget for at styrke deres e-handel og gribe de digitale muligheder og endnu flere skal i gang.

Men konkurrencen skal være fair og på lige vilkår – hvad enten vi snakker webshops, fysiske butikker eller online markedspladser. 

Desværre er det ikke altid tilfældet.

Læs også: Tech-giganten Amazon planlægger dansk ekspansion

Alle skal efterleve lovgivningen

Det kan være svært for de virksomheder, der sælger via online markedspladser at gennemskue, hvilke vilkår de opererer under. Vilkårene ændres også nogle gange uden varsel eller begrundelse. Dertil kommer  desværre flere eksempler på, at ulovlige og farlige produkter – ofte fra sælgere udenfor EU – der bliver solgt til danske forbrugere via online markedspladser. Det forvrider konkurrencen for alle de danske virksomheder, som hver dag bruger tid og ressourcer på at efterleve lovgivningen og sælge sikre produkter.

Det er ikke i orden eller til gavn for hverken borgere og virksomheder.

Derfor er vi i DI glade for, at der her over sommeren er trådt nye EU-regler i kraft, som sikrer en langt højere grad af transparens på de digitale markedspladser. Reglerne giver også virksomhederne bedre klageadgang, hvis de oplever urimelige vilkår eller unfair konkurrence fra eller på online markedspladser.

Læs også: Ny vejledning til EU-regler for digitale platforme

Vi hilser også velkommen, at der netop er trådt nye regler i kraft, som gør det muligt for myndighederne at sætte mere effektivt ind mod webshops, herunder online markedspladser, som sælger produkter, der ikke efterlever lovgivningen. Vi ser også frem mod næste sommer, hvor der træder nye regler for moms på e-handel i kraft. Endnu et tiltag, som er med til at sikre mere fair konkurrence og minimere risikoen for momssnyd ved online handel.   

Alle tre eksempler på lovgivning, som vi i DI har arbejdet aktivt for at få gennemført.

Det er alt sammen skridt i retning mod mere fair konkurrence og lige vilkår, men det stopper ikke der.

Læs også: Nye momsregler på e-handel udskydes desværre

Mere ansvarlighed og transparens

Lige nu er der drøftelser i EU om, hvordan de digitale platforme kan agere endnu mere transparent og ansvarligt. Igen har vi fra DIs side engageret os, og vi lægger os fortsat i selen for at finde løsninger, som sikrer fair konkurrence, og som også kan implementeres og håndhæves i praksis.

Det er afgørende, at vi udnytter mulighederne i den digitale økonomi optimalt – og på en måde som gavner både borgere og virksomheder.

Så lad os byde Amazon velkommen og lad os tage konkurrencen op og udnytte mulighederne. Det kræver, at virksomhederne er velforberedte og klar i startblokken. Men det kræver også, at spillereglerne er tilstede og til gavn for en åben og fri konkurrence, til glæde for udbud og prisdannelse. Derfor støtter vi i DI fornuftig regulering, som sikrer lige vilkår.

Læs også: Demografien bag Amazons syv europæiske markeder

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Relateret indhold