Det kræver et globalt samarbejde, hvis vi vil vinde kampen mod farlige produkter på nettet med lige vilkår for alle virksomheder, blogger Sidsel Dyrholm Holst.

09.09.20 DI Handel Nyheder

Der er blæst til kamp mod farlige produkter på nettet

Farlige og ulovlige produkter, som bliver solgt på nettet er en stor udfordring for både forbrugere og virksomheder. Derfor er vi i DI Handel glade for, at der er flere aktuelle tiltag både i Danmark og EU mod de farlige produkter på nettet, blogger branchedirektør i DI Handel Sidsel Dyrholm Holst.

Sikkerhedsstyrelsen lancerede fredag værktøjet AIME, der ved hjælp af kunstig intelligens kan scanne billeder og tekst på nettet og derigennem identificere farlige og ulovlige produkter som bliver solgt online. Allerede nu viser værktøjet tegn på at kunne finde fem gange så mange hjemmesider med ulovlige produkter som hidtil.

Hvis det nye digitale værktøj finder et farligt produkt på en hjemmeside, kan myndighederne anmode domstolene om, at adgangen til hjemmesiden blokeres for danske forbrugere.

I DI Handel er vi rigtig glade for initiativet. Med det nye værktøj kan myndighederne bedre arbejde for at finde de brodne kar, så alle kan få gavn af den globale e-handel, men på en måde, hvor alle spiller efter de samme regler. Det har skævvredet konkurrencen, at ikke alle har skulle leve op til de samme sikkerhedskrav. Danske og europæiske virksomheder bruger dagligt tid og penge på at sikre, at deres produkter lever op til produktsikkerhedsreglerne. Imens har bagdøren stået åben på vid gab for producenter, der ikke overholder lovgivningen.

Læs også: Nu kan du få juridisk rådgivning i DI Handel

Det nye værktøj kan ikke stå alene

Det nye værktøj kan dog ikke stå alene i kampen mod ulovlige produkter på nettet. Der er generelt brug for et styrket kontroltryk og stærke faglige kompetencer hos myndighederne samt øget samarbejde med andre landes markedsovervågningsmyndigheder.

Derfor er det glædeligt, at der også i regeringens finanslovsudspil for 2021 er fokus på produktsikkerhed. Her er der lagt op til, at der skal afsættes 17,2 mio. kr. i 2021 til miljøområdet, herunder til en styrkelse af produktsikkerheden. Pengene skal blandt andet bruges til at styrke e-handelskontrollen med skadelige kemikalier i bl.a. legetøj og kosmetikprodukter.

Læs også: Ny lov gør det sværere at sælge farlige og ulovlige produkter online

EU opruster indsatsen

EU har også oprustet indsatsen for at komme de ulovlige produkter til livs. Hvert år forhindrer et samarbejde imellem EU-landene farligt legetøj og andre produkter i at komme ud til forbrugerne. I år har helt nye produkter dog påkaldt sig opmærksomhed – nemlig produkter til beskyttelse mod corona.

Frem til 1. juli i år slog EU alarm over 70 gange i forbindelse med overtræksdragter, UV-lamper til desinfektion og masker, som var for dårlige og ikke levede ikke op til de sundhedsmæssige krav. Den seneste rapport fra Europa-Kommissionen viser, at der er tale om en stigning i antallet af varslinger på 10 procent det seneste år.

Det er vigtigt, at reglerne for produktsikkerhed overholdes, så de europæiske forbrugere trygt kan købe produkter, og at de danske virksomheder opretholder et højt niveau af produktsikkerhed. Men det er unfair, hvis de forpligtelser reelt bliver en klods om benet i konkurrencen med virksomheder uden for EU, der ikke overholder samme strenge regler.

Det kræver et globalt samarbejde, hvis vi vil vinde kampen mod farlige produkter på nettet med lige vilkår for alle virksomheder. Derfor støtter vi i DI fornuftig regulering, der sikrer lige konkurrencevilkår.

Læs også: Småpakker fra Kina skal hertil på lige vilkår

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Relateret indhold