Et jobopslag afslører, at Amazon planlægger ekspansion i hele Norden. Sverige er første marked.

05.08.20 DI Handel Nyheder

Tech-giganten Amazon planlægger dansk ekspansion

I denne uge fortalte Amazon, at de snart er klar til lancering i Sverige, men i et jobopslag afsløres, at Danmark også står for skud.

I marts indtog Amazon Holland med en komplet markedsplads, og nu er turen kommet til Sverige. Allerede tilbage i 2017 svirrede rygterne om et muligt Amazon indtog i Norden, da mastodonten købte domænet Amazon.se. I juli åbnede de for brand registrering i Sverige, og i tirsdags bekræftede Amazon så endelig i en pressemeddelelse, at et svensk website var etableret. Sverige er det syvende europæiske land, som Amazon indtager.

Og der er flere på vej.

I et jobopslag fremgår det, at en kommende nordisk markedspladschef også skal kigge på ekspansion i både Danmark, Norge og Finland.

”Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt Amazon indtager Norden, men hvornår og i hvilken hastighed. Sverige er første marked, og deres timing af pressemeddelelse tyder på, at de vil teste sitet over efteråret, så det er klart og strømlinet til julehandlen 2020”, siger Sidsel Dyrholm Holst, branchedirektør i DI Handel.

Europæiske markeder påvirkes forskelligt

Der er ingen tvivl om, at Amazon.se vil have betydning for det svenske forbrugermarked, men præcist hvordan kan kun tiden kunne vise.

”Vi kan se, at Amazons indtog har påvirket de europæiske markeder forskelligt. Amazon er specielt stærke i UK og Tyskland med store markedsandele, mens de i andre lande, såsom Spanien, Italien og Frankrig, kun har haft en moderat indvirkning på markedet. Vi vil derfor følge udviklingen af det svenske marked tæt. Det bliver især spændende at følge, hvornår de går i gang med Amazon Business, som er salg mellem virksomheder, på deres svenske markedsplads”, siger Sidsel Dyrholm Holst.

Læs også: Amazon åbner for brandregistrering i Sverige

Prime medlemskab er en afgørende faktor

Medmindre du allerede eksporterer til Sverige, vil et naboskab med Amazon dog i første omgang ikke få de helt store konsekvenser for din virksomhed.

”Amazon er allerede i top 3 over de mest brugte webshops af danskere. Det afgørende for danske forbrugere, og dermed også danske handelsvirksomheder, vil derfor først være når og hvis Amazon tilbyder sit prime medlemskab til danske forbrugere”, siger Sidsel Dyrholm Holst. 

I et prime medlemskab får forbrugeren gratis fragt og hurtig levering, samt en underholdningsplatform svarende til Netflix og Spotify til en forholdsvis lav pris. I Tyskland koster medlemskabet 7-8 euro om måneden.

”Prime medlemskabet er Amazons afgørende konkurrencefordel til fastholdelse af kunder. I USA er over 120 mio. husstande medlem, og i Tyskland 17 mio. Hvis det tilbydes til de danske forbrugere, skal danske handelsvirksomheder forberede sig på skarp konkurrence”, siger Sidsel Dyrholm Holst.

Læs også: Tyskland er stor, men Amazon er størst

Mulighed for e-eksport til Sverige

Med eller uden Prime vil danske handelsvirksomheder dog stadig kunne forvente en hårdere konkurrence om kunderne, når Amazon indtager Norden.

Den skærpede konkurrence vil uden tvivl give nogle danske handelsvirksomheder udfordringer, men Amazons indtog i Sverige er ikke nødvendigvis kun en trussel for de danske handelsvirksomheder. Det kan også være en mulighed for at eksportere via platformen til Sverige, og i de andre lande, hvor Amazon er repræsenteret.

”Efter tre års arbejde med projektet E-eksport via Online Markedspladser har vi erfaret, at salg via platforme ikke nødvendigvis altid er en ’dans på roser’. Vi har derfor længe arbejdet for øget gennemsigtighed for de, der sælger via platforme. I juli trådte nye EU-regler i kraft, der giver sælgende virksomheder på platforme flere rettigheder. Vi er meget tilfredse med de nye EU-regler og kommer til at følge nøje med i hvordan de bliver implementeret og håndhævet, særligt for de virksomheder som sælger på Amazon. Det er vigtigt, at de danske handelsvirksomheder har rimelige vilkår, hvis de vælger at eksportere via platforme”, slutter Sidsel Dyrholm Holst.     

Læs også: Ny vejledning til EU-regler for digitale platforme

Hvad koster det?

Det er ikke omkostningsfrit, at benytte Amazon, som salgskanal. Via vores kostberegnere kan du gratis udregne, hvorvidt det er rentabelt for dig og din virksomhed at sælge via Amazon. I nedenstående links kan du få indblik i:

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Katrine Jacobi
Skrevet af:

Katrine Jacobi

Relateret indhold