Engroshandlen og detailhandlens konjunkturbarometre for 3. kvartal 2020 vidner generelt om en periode, hvor virksomheder og forbrugere fortsat er hårdt ramt af coronakrisen, men hvor tendenserne begynder at se mere positive ud end tidligere.

20.01.21 DI Handel Nyheder

Konjunkturbarometeret for 3. kvartal 2020 er klar

DI Handel har taget temperaturen på handelsbranchen i Danmark ved hjælp af data fra en række kilder, som alle kan være med til at give en indikation af om det går godt eller mindre godt i en given branche indenfor engros- og detailhandlen. Grundet nye coronarestriktioner forventes der dog store udsving i både Q4 2020 og Q1 2021.

Engroshandlen og detailhandlens konjunkturbarometre for 3. kvartal 2020 vidner generelt om en periode, hvor virksomheder og forbrugere fortsat er hårdt ramt af coronakrisen, men hvor tendenserne begynder at se mere positive ud end tidligere. Det er dog et meget varieret billede, der tegnes, når der ses på tværs af underbrancherne for engros og detail. Ses der udelukkende på antallet af konkurser, ville 3. kvartal 2020 ligne en højkonjunktur, men det er bestemt ikke tilfældet. Grundet nye coronarestriktioner forventes der også store udsving i både Q4 2020 og Q1 2021.

Læs også: Nye tal: Hvad køber de danske forbrugere online?

Engroshandlen ser positive tendenser, men er ikke tilbage på 2019 niveau

Engroshandlen ligger for 3. kvartal 2020 med en omsætning på 931 mia. kr. i årsniveau, hvilket er 2,1 pct. lavere end samme periode sidste år. Den indenlandske omsætning er dog vendt tilbage til et niveau fra før coronakrisen og ligger 0,5 pct. højere end omsætningen for samme periode året før. Det er derimod den udenlandske omsætning, der må siges at være kæphesten for udviklingen i den samlede omsætning for engroshandel. Den udenlandske omsætning er for 3. kvartal 2020 på 294 mia. kr. (årsniveau), hvilket er hele 7,4 pct. lavere end for samme periode året før.

Det er lignende positive tendenser, der ses for konkurser og fuldtidsbeskæftigede indenfor engroshandlen. Fuldtidsbeskæftigelsen har for første gang siden coronakrisens start, set en kvartalsvis fremgang i beskæftigelsen. Antallet af konkurser ligger fortsat historisk set lavt.

Læs også: Danskerne bruger færre penge i udenlandske netbutikker

Detailhandlen klarer sig overordnet set positivt for 3. kvartal 2020

En historisk set høj omsætning, stigninger i fuldtidsbeskæftigelsen, historisk set få konkurser samt en tilbagevendende forbrugetillid, vidner alle om positive udsiger for detailhandlen. Omsætningen indenfor detailhandlen for 3. kvartal 2020 på 376 mia. kr. årsniveau, ligger 5,6 pct. højere end for samme periode sidste år og er historisk set, målt på omsætning, det bedste kvartal der nogensinde er set i detailhandlen. De positive tal skal dog tages med et gran salt, da branchen har været og fortsat er hårdt ramt af coronakrisen. Grundet fortsatte coronarestriktioner forventes der også store udsving i både Q4 2020 og Q1 2021.

”Ser man på konkurstallene alene, skulle man tro, at vi stod midt i en højkonjunktur - men det er langt fra sandheden. Vi befinder os i en meget alvorlig krise, og mange virksomheder er truet på livet. Konkurser indtræder typisk med en hvis forsinkelse, så der kan godt komme mange flere konkurser i kølvandet på coronakrisen”, siger cheføkonom Allan Sørensen fra Dansk Industri.

Læs også: Ny undersøgelse: Fuld tryk på Black Friday trods Corona

Download vores konjunkturbarometer

Som medlem af DI Handel har du adgang til download af vores konjunkturbarometer. Find dem på nedenstående links.

Detail: Detailhandel: Konjunkturbarometer for 3. kvartal 2020

Engros: Engroshandel: Konjunkturbarometer 3. kvartal 2020

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Relateret indhold