I DI Handel opfordrer vi til at være ekstra opmærksomme på, at vilkårene for abonnementstjenester i forbindelse med markedsføring bliver oplyst tydeligt og grundigt for forbrugerne.

03.03.21 DI Handel Nyheder

Første fængselsstraf for abonnementsfælde

Østre Landsret idømmer direktør to år og tre måneders ubetinget fængsel for abonnementsfælde. Direktøren havde bl.a. lavet en kampagne for at lokke kunder til at tegne et skjult abonnement.

I 2016 meldte Forbrugerombudsmanden et selskab, samt dets direktør for bedrageri til politiet.

Selskabet havde i 2015 ved hjælp af et affiliate netværk reklameret for kampagne, hvor deltagere kunne vinde en iPhone. Her blev forbrugerne vildledt til at tro, at de ved kun at betale 5 kr. i levering ville være med i en lodtrækning om en iPhone, mens det fremgik med småt, at de ligeledes blev tilmeldt et abonnement, som trak 499 kr. hver måned.

Direktøren blev først fundet skyldig ved byretten i Roskilde, og efterfølgende også af Østre Landsret.

Læs også: Jura for handelsvirksomheder

Straffesagen kort

Direktøren blev under straffesagen idømt 2 år og 3 mdr. fængsel for bedrageri. Straffen blev af Østre Landsret blev begrundet med, at ca. 8.000 forbrugere var blevet påført et tab som følge af abonnementsfælden. Der blev ligeledes lagt vægt på, at der blev bedraget for omkring 3,7 millioner kr., og at den kriminelle handling havde foregået over 7 måneder. Det havde også betydning, at den kriminelle handling havde karakter af at være organiseret og professionel.

Østre Landsret lagde tilmed vægt på, at direktøren havde indgået aftaler med såkaldte affiliate netværker om markedsføring. Her bar direktøren også det overordnede ansvar for affiliate netværkernes kampagner. Derudover havde det betydning, at direktøren ikke havde forsøgt at bringe forbrugerne ud af vildfarelsen omkring abonnementet.

”Har man et forretningskoncept, der går ud på at skjule et abonnement og de månedlige trækninger for abonnementet, indtil forbrugerne ved et tilfælde opdager det, så kan det være bedrageri og give fængselsstraf, siger Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen efter Østre Landsrets afgørelse.

Og videre;

”Sådanne skjulte abonnementer politianmelder vi, og det kan – som vi har set her - give fængselsstraf.”, siger Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen i forbindelse med sin afgørelse.

Læs også: Juridiske værktøjer og guides

DI Handel: Skjulte abonnementer kan blive straffet hårdt

I DI Handel opfordrer vi til at være ekstra opmærksomme på, at vilkårene for abonnementstjenester i forbindelse med markedsføring bliver oplyst tydeligt og grundigt for forbrugerne.

I markedsføringsloven gælder der et forbud mod vildledende handlinger og udeladelser. I nogle tilfælde - som set i denne sag - kan en grov vildledning af forbrugerne f.eks. ved brug af abonnementsfælder samtidig være en overtrædelse af straffeloven.

Husk derfor altid, at alle væsentlige informationer, som relaterer sig til markedsføringen skal være givet på en måde, der ikke kan vildlede forbrugeren.

Det betyder, at du som virksomhed ikke må udelade eller skjule væsentlige oplysninger eller præsentere væsentlige oplysninger på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde.

Læs mere om Forbrugerombudsmandens afgørelse her

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til afgørelsen, eller er du i tvivl om, hvordan du som virksomhed skal forholde dig, kan du kontakte Chefkonsulent/Advokat, Cecilia Mårtensson på CESM@DI.DK eller på telefon 52 13 24 00.

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Relateret indhold