DI ønsker at kontantpligten fjernes på sigt, så butikkerne selv kan vælge, hvorvidt og i hvilket omfang de ønsker at modtage kontanter som betaling.

24.06.21 DI Handel Nyheder

Kontantpligten i B2B-butikker afskaffes

En ny politisk aftale om revision indeholder lempelse af kontantreglen. Det betyder, at kontantpligten for B2B-butikker nu fjernes. Det vækker begejstring i DI Handel, der i samarbejde med medlemmer, har stillet forslaget.

I går aftes indgik politikerne på Christiansborg en aftale om at stramme op på revisionskrav til danske virksomheder. I denne aftale indgår en lempelse af kontantreglen, hvilket betyder at kontantpligten for B2B-butikker nu fjernes.

”Det er vi i DI Handel rigtig glade for, idet vi oprindeligt har stillet forslaget til Erhvervslivets EU – og Regelforum, da mange handelsmedlemmer efterspørger, at kontantpligten fjernes, da det er forbundet med en række administrative byrder at håndtere kontanter”, siger branchedirektør i DI Handel Sidsel Dyrholm Holst. 

Se aftalen her: Ny politisk aftale om revision skal styrke indsatsen mod fejl og svindel

Det startede med et medlem

Sagen er et godt eksempel på, at det som medlem nytter at råbe op om bøvl og byrder i virksomheden.

Det var nemlig et DI Handel medlem, som oprindeligt pointerede, at B2B-virksomheder skulle have et frit valg om, hvorvidt de ønskede at modtage kontanter eller ej.

”På baggrund af forespørgslen bragte vi i DI Handel sagen op politisk, hvilket nu har resulteret i, at kontantpligten fjernes i B2B-butikker. Det er virkelig glædeligt, og et meget konkret eksempel på, at det nytter at ”råbe op”. Vi hører derfor meget gerne fra medlemmer, hvis de oplever bøvl eller byrder, som vi kan hjælpe med”, siger Sidsel Dyrholm Holst.

Oplever du bøvl og byrder: Kontakt DI Handel på mail handel@di.dk

Kontantpligten bør på sigt fjernes

DI ønsker at kontantpligten fjernes på sigt, så butikkerne selv kan vælge, hvorvidt og i hvilket omfang, de ønsker at modtage kontanter som betaling.

”Det er en vigtig første milepæl på denne rejse. Nu begynder selve udmøntningen af aftalen og et lovforslag i det ny folketingsår. Vi følger aftalen til dørs og følger derfor også med i, hvordan aftalen skal fungere i praksis”, slutter Sidsel Dyrholm Holst.

Læs også: Virksomheder bør frit kunne vælge, om de vil modtage kontanter eller ej

Kontant-reglen

Kontantreglen bestemmer, at betalingsmodtagere i tidsrummet fra kl. 06 til kl. 22 skal tage imod kontanter, hvis de modtager betaling med f.eks. betalingskort og mobile betjeningsløsninger.

Reglen blev indført i 1984 sammen med Dankort-systemet med det formål at hindre diskrimination af kontantkunder til fordel for kortindehavere. Der må derfor ikke opstilles betalingshindringer, der alene gælder for kontantkunderne.

I 2018 blev kontantreglen lempet en anelse, idet butikker eller andre betalingsmodtagere, som er beliggende i områder, hvor der kan være en forhøjet risiko for røveri forbundet med modtagelsen af kontanter, kun er forpligtet til at modtage kontanter fra kl. 06.00 til kl. 20.00.

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Relateret indhold