Thomas Terney er en af Danmarks mest brugte eksperter i kunstig intelligens og holder en lang række foredrag i ind- og udland om, hvordan virksomheder kan udnytte den. Deltagere i Salgskonferencen 2021 kan se frem til et spændende og tankevækkende indlæg fra forfatteren til den anmelderroste bog ”Kampen om fremtiden”.

thomasterney.com
15.09.21 DI Handel Nyheder

Kunstig intelligens – når computeren hjælper dig til at finde din kunde

Når enorme mængder af data bliver brudt ned til mønstre, der kan genkende den mest købelystne kunde, har man udnyttet kunstig intelligens. Tænk mere på et spamfilter end på menneskelignende robotter, siger en af Danmarks førende eksperter.

Arnold Schwarzenegger som ‘Terminator’. Keanu Reeves som den menneskelige modstandsleder mod robotterne og maskinerne i ‘The Matrix’. Det er den Hollywood-skabte referenceramme, de fleste har, hvis man skal definere ”kunstig intelligens”.

Thomas Terney, en af landets mest vidende eksperter på området, griner selv af, at vi ikke ved mere om et begreb, der fylder stadig mere i vores hverdag.

– Vi lærte alle sammen om matematik og fysik i skolen. Vi kender alle til tyngdeloven, men de færreste ved noget om kunstig intelligens. Så jeg vil gerne afmystificere hele begrebet, siger Thomas Terney, der er en af foredragsholderne, når DI Handel afholder Salgskonferencen 2021 i slutningen af oktober.

– Vi bruger det, men vi ved ikke nødvendigvis så meget om det. Og det er fint nok. Vi ved også, hvordan tyngdeloven fungerer, men de færreste kan beregne projektilbaner, der tager højde for den. Det samme gør sig gældende med kunstig intelligens, siger Thomas Terney og nævner noget så hjemmevant som et spamfilter, der er et godt eksempel på et hverdagsværktøj, de færreste vil forbinde med kunstig intelligens.

– Da e-mails blev tilgængelige for den brede befolkning, betragtede nogle af de største aktører spam som en kæmpe trussel. Bill Gates foreslog sågar en skat på e-mails for at undgå, at der kom så meget spam. Men i løbet af to år var problemet løst. Man satte ganske enkelt maskiner til at læse alle e-mails igennem og finde de mønstre, der kunne afsløre spam – og så få filtreret dem fra. Det er et godt eksempel på kunstig intelligens, siger Thomas Terney og fortsætter:

– Mange har en grundlæggende bekymring for kunstig intelligens, fordi vi blander intelligens og bevidsthed sammen. Det handler ikke om, at computerne udvikler menneskelige egenskaber eller om, hvad en computer kan. Det interessante er, hvad en computer kan, som vi mennesker ikke kan, siger Thomas Terney.

Svaret på det sidste er data. Store mængder af data. Det er her, en computer kan løfte opgaver, som den menneskelige hjerne ikke kan gennemskue.

Den danske virksomhed Corti har udviklet et program, der kan scanne stemmeføring, beskrivelse af symptomer og særlige vendinger i forbindelse med en lang række sygdomme. Holdt op imod millioner af samtaler, som computeren har gennemlyttet, hjælper programmet læger og sygeplejersker med at stille en diagnose. Med andre ord: mønstre baseret på enorme mængder af data, som intet menneske kan gennemskue, men som i den sidste ende stadig beror på en menneskelig vurdering.

– Og det er det, computerne kan. For dem har samtalerne ikke indhold. For dem består samtalerne af 0 og 1. Men de kan lede efter kombinationer af 0 og 1, som vi mennesker ikke kan finde. Og det kan være nede i de helt små detaljer. Kunstig intelligens skal ikke nødvendigvis bruges i kæmpe skala, siger Thomas Terney.

For en virksomhed kunne det eksempelvis være, at man bliver bedre til at udnytte sine leads. ”Predictive Lead Scoring” er et udtryk for, at man ved at kombinere eksempelvis data på sprog i e-mails, adfærd på en hjemmeside, responstid på svar og ikke mindst tidligere kunders købsmønstre, kan udpege de kunder, der er mest lovende, så en salgsafdeling bruger energien bedst muligt – hjulpet på vej af kunstig intelligens.

Tilhørerne skal ikke gå derfra og straks tænke, at de skal ændre hele deres virksomhed. Hvis du skal lære en treårig at cykle, sender man ikke ungen afsted til Alpe d’Huez på en carbon-racer til 100.000 kr. Man begynder i indkørslen på en cykel med støttehjul. Thomas Terney

– Der er store muligheder, men noget af det, jeg også vil fokusere på i mit oplæg, er også, at tilhørerne ikke skal gå derfra og straks tænke, at de skal ændre hele deres virksomhed. Hvis du skal lære en treårig at cykle, sender man ikke ungen afsted til Alpe d’Huez på en carbon-racer til 100.000 kr. Man begynder i indkørslen på en cykel med støttehjul. Jeg håber, jeg kan være med til at få nogle begreber på plads, så folk går derfra med en fornemmelse af, hvordan kunstig intelligens kan hjælpe dem – og at det er helt fint at begynde i det små, siger Thomas Terney.

Du kan opleve Thomas Terney til DI Handels Salgskonference 27. oktober 2021. Se programmet og tilmeld dig her: Salgskonferencen 2021 - Grib mulighederne (danskindustri.dk)

 

Blå bog

Thomas Terney

47 år

Ekspert i kunstig intelligens og digitalisering. Foredragsholder og forfatter til bogen ”Kampen om fremtiden. Forstå hvordan kunstig intelligens påvirker mennesker, magt og markeder”.

Ph.D. fra RUC i kunstig intelligens.

Tidligere direktør for IT strategi og innovation i Novozymes. I dag hjælper Thomas virksomheder med at navigere i den digitale transformation, og er samtidig direktør for startuppet SwimCam, der i 2021 vandt Danish Tech Challenge og Industriens Fonds Iværksætterpris.

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Skrevet af:

Jacob Staehelin

Relateret indhold