"Der er rigtig mange ting, der skal overvejes og gøres rigtigt for at en overdragelse af en virksomhed bliver noget man kan se positivt tilbage på", fortæller Steen Holm, administrerende direktør fra rådgivningsvirksomheden GreveHolm Consult ApS. Den 23. september er han oplægsholder på et seminar om selvsamme.

01.09.21 DI Handel Nyheder

Står du overfor et generationsskifte eller salg af SMV virksomhed?

Et generationsskifte eller salg af en SMV virksomhed kræver grundig forberedelse på flere områder, hvis det skal foregå succesfuldt og være økonomisk attraktivt for den nuværende- og fremtidige ejer.

"Der er rigtig mange ting, der skal overvejes og gøres rigtigt for at overdragelsen af virksomheden bliver noget man kan se positivt tilbage på. Der ses eksempler, hvor det ikke er gjort optimalt, og provenuet er mange hundrede tusinder kroner mindre, end hvad der var muligt", fortæller Steen Holm, administrerende direktør fra rådgivningsvirksomheden GreveHolm Consult ApS. Den 23. september er han oplægsholder på et seminar om selvsamme.

Læs mere og tilmeld dig her: Generationsskifte eller salg til anden ejer - hvordan? (danskindustri.dk)

At overdrage en virksomhed er en stor og ofte lang proces

Ifølge Steen Holm handler det i begge tilfælde, hvad enten det er et salg eller et generationsskifte til familie om at gøre virksomheden attraktiv for købere, långivere og investorer.

En attraktiv virksomhed ser professionel ud, har vist gennem flere år at den kan tjene penge. Virksomheden har styr på sin strategi og forretningsplan herunder kunder, markeder, produkter, leverandører etc., samt den kan redegøre for sin forretningsmodel og fremtidige indtjeningsmuligheder.

Vær godt forberedt

Forberedelse og overdragelse tager 1-10 år og det koster penge, idet der skal flere specialister ind over samt evt. investering i modernisering, vækst og udvikling, påpeger Steen Holm:

"Såfremt der ikke er penge og heller ikke særlig indtjening, så er det opgave nummer ét. Der skal bruges penge til evt. udbetaling af kassekredit og lån, arvinger, pension, rådgivere i form af bl.a. forretningsudvikler, advokat, revisor og skatteekspert."

Såfremt selskabsformen ikke er salgbar, skal den også laves om, f.eks. hvis der indgår ejendom eller andre store aktiver.

Steen Holm påpeger yderligere, at det tager tid at finde den rigtige køber, og når køber er fundet, så skal der for det meste findes finansiering. Her er indtjening i fuld fokus. Uden indtjening, ofte ingen finansiering:

"Aftaledokument skal på plads, ofte med hjælp fra en advokat og på det skattemæssige område bør man også tale med en specialist. Er man så heldig at få en god sum penge ud af det som sælger, så skal de placeres fornuftigt."

Afslutningsvis siger Steen Holm, at når nye tager over, så er det en omstillingsproces der tager tid:

"Organisation, processer og arbejdsgange skal ofte ændres, og der skal lægges plan for overdragelse af stemmeandele, ejer- og lederskab samt opgavefordeling. Der skal også være en plan B, idet plan A ikke altid holder. Sidst, men ikke mindst har ejer/sælger ofte personligt brug for god tid til at vænne sig til den nye situation."

Deltag på DI Handels seminar og få mere indsigt i emnet

Deltag på seminar hos DI Handel den 23. september i DI, hvor Steen Holm og Poul Fussing fra GreveHolm Consult ApS vil tage dig igennem nogle af de overvejelser, du skal gøre dig for at overdragelsen bliver en succes.

Hør blandt andet Partner Tyge Rasmussen fra Kromann & Reumert tale om de skattemæssige og lovmæssige overvejelser og Christian V Hansen og Carsten Møbjerg Christensen fra Sydbank om formuepleje og pension.

Læs mere og tilmeld dig her: Generationsskifte eller salg til anden ejer - hvordan? (danskindustri.dk)

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Relateret indhold