Jacob Kjeldsen, Branchedirektør, DI Handel

06.10.22 DI Handel Nyheder

Detailbranchens vigtigste valgtemaer

Inflationen topper listen over danskernes bekymringer, mens DI Handel peger på tre hovedtemaer for detailhandlen i valgkampen, som Mette Frederiksen (S) skød i gang onsdag.

Folketingsvalget er sat til 1. november 2022. Og danskernes største bekymring er den høje inflation, der er opstået som følge af et skelsættende år med krigen i Europa. De stigende energipriser har stor del i den høje inflation, hvilket både danskerne og detailorganisationerne har for øje, når vi ser på, hvad der anses som de vigtigste valgtemaer.

I en nyhed i dagens DetailWatch kommer branchedirektør for DI Handel med hans bud på, hvad der er detailbranchens vigtigste valgtemaer:

1. Energieffektivisering

Hjælp til at spare på energien er højt på ønskelisten hos DI Dansk Industri.

Vi er meget optagede af, at løsningerne skal være finansierede, så man ikke puster til inflationen. Jacob Kjeldsen, Branchedirektør

”Man skal prioritere at lave en national strategi for energieffektivisering, så Danmark bliver det land i verden, der har den højeste energieffektivitet,” siger branchedirektør for DI Handel Jacob Kjeldsen.

På den lange bane kan dette spille tæt sammen med udbygningen af vedvarende energikilder i Danmark, men DI efterlyser også et mere akut fokus.

”Lige nu gælder det altså også bare om at spare på energien klogt, og vi har allerede en masse teknologi og erfaring til rådighed.”

”Der er et stort potentiale i at udveksle de gode ideer og den nytænkning, der sker derude også i detailbranchen, og som både kan give effekt nu og her, men også på den lange bane i forhold til at nå 2030-målene,” siger Jacob Kjeldsen, der understreger, at DI som en overligger også prioriterer en ansvarlig økonomisk politik, der ikke blindt poster penge ud i krisetiltag.

2. Flere hænder til kasseapparatet og tastaturet

I Dansk Industri fremhæver branchedirektør Jacob Kjeldsen især manglen på it-professionelle, der også påvirker detailbranchen.

Vi er meget fokuserede på, at vi stadig har et stramt arbejdsmarked ikke mindst inden for it, digitalisering og e-commerce. Det er sindssygt svært at rekruttere it-kompetencer, og det presser både dem, der udvikler og leverer software til digitalisering for eksempel, men også detailforretninger, der for eksempel arbejder med omnichannel og e-commerce.” Jacob Kjeldsen, Branchedirektør

Hos DI så man gerne, at politikerne genovervejede udflytningen af IT-uddannelser og styrkede optaget på IT-universitetet i København, men også at man arbejdede hårdere på at tiltrække ”kloge hoveder” internationalt.

”Hvis vi vil bevare vores førerposition som en af verdens mest digitalt konkurrencedygtige nationer, så kræver det, at vi har kompetencerne til det,” siger branchedirektøren.

3. Vil have byrdestop

Ud over arbejdskraft og energieffektivisering fortjener den politiske regulering fra både dansk og europæisk side fokus, mener de to erhvervsorganisationer. Men ifølge Jacob Kjeldsen handler det om at få de regulative krav og administrative byrder bragt ned.

”Inden for detailbranchen er der er et godt og sundt politisk ønske om forbrugerbeskyttelse, men man skal passe på med overbeskyttelse, som med regeringens pristjek. Der skal være en balance og transparens i regulering og rapporteringskrav, og vi ser lidt for tit, at politikerne vil lave særregler for Danmark i stedet for at afvente de reguleringer, der er på vej fra EU først,” siger han.

Vi er tilhængere af, at man laver et byrdestop for specielt de små og mellemstore virksomheder og også gerne fjerner nogle af dem, når man laver nye. Jacob Kjeldsen, Branchedirektør

DI følger valget

I DI Handel vil vi følge valgets udvikling og dykke nærmere ned i bl.a. de ovennævnte emner. 

Under valgkampen vil DI kæmpe for at sætte erhvervslivets interesser på dagsordenen med debatter, indlæg og arrangementer. I kan følge med og få et overblik over DI’s holdninger, analyser mm. her: Folketingsvalg - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold