GettyImages
06.07.22 DI Handel Nyheder

Detailhandlen slår rekorder i starten af 2022

DI Handels konjunkturbarometer for detailhandlen viser blandt andet, at starten på 2022 bliver et nyt år med rekorder på godt og ondt. Det gælder både for omsætningen, beskæftigelsen, forbrugertilliden og e-handelsbalancen. DI Handel har to nye digitale konjunkturbarometre for detailhandlen og engroshandlen på vej, som gør det muligt, at dykke ned i nøgletal for lige netop den branche og underbranche som er relevant for din virksomhed.

2021 for detailhandlen kan på mange måder ses som rekordernes år, med rekordhøj beskæftigelse og rekordstore omsætningstal. Starten af 2022 fortsætter i samme spor og har set rekordhøj beskæftigelse, rekordhøje omsætningstal, rekordlav forbrugertillid og et rekordstort underskud på e-handelsbalance.  

Læs også: Detailhandel 2021: Runder for første gange 400 mia. kr. - især en underbranche skiller sig ud

imageli1pp.png

Positive rekorder for omsætningen og beskæftigelsen:

Detailhandlens omsætning for 1. kvt. 2022 er siden statistikkens begyndelse aldrig set højere for et givent 1. kvt.. Mere specifikt lander omsætningen for 1. kvt. 2022 på 95 mia. kr., hvilket er en stigning på 6,18 pct. (+5,5 mia. kr.) i forhold til samme periode året før. Ses der på beskæftigelsen, havner den også på et rekordhøjt niveau, hvor detailhandlen for 1. kvt. 2022 har 138.813 fuldtidsbeskæftigede, hvilket er en stigning på 5,6 pct. (+7.331 fuldtidsbeskæftigede) sammenlignet med samme periode sidste år.

Negative rekorder for forbrugertilliden og e-handelsbalancen

Mindre godt går det når der ses på forbrugertilliden, som for juni 2022 fortsætter den negative spiral der er set i de sidste fem måneder, og lander på -24,8, hvilket siden statistikkens begyndelse aldrig er set lavere. Under finanskrisen var forbrugertilliden til sammenligning på det laveste da den ramte -16,6 i oktober 2008. Også når der ses på e-handelsbalancen (forskellen i værdien af transaktioner med udenlandske betalingskort i danske webshops og transaktioner med danske betalingskort i udenlandske webshops), går det mindre godt. Her ses der for 1. kvt. 2022 et underskud på hele 14,25 mia. kr., hvilket med andre ord betyder, at danske kunder sender flere penge til udlandet via køb på webshops end udenlandske kunder sender i retning af Danmark ved køb på danske webshops.

For konkurserne indenfor detailhandlen står det mere jævnt til. Her er der for 2. kvt. 2022 set 177 konkurser, hvilket historisk set ligger mere i den høje ende end i den lave ende, men dog ikke noget der for alvor står ud. Sammenlignet med samme periode sidste år, er det dog en stigning på 74 pct. (+75 konkurser).

Læs også: Engroshandel 2021: Omsætningsrekord og fremgang i alle underbrancher

DI Handels nye digitale konjunkturbarometre

Den evige længsel efter data, der er så nyt som muligt, gør at digitale løsninger bliver evigt vigtigere. DI Handel har derfor nytænkt vores konjunkturbarometre for at gøre dem så aktuelle som muligt. Indtil nu er vores konjunkturbarometre for detailhandlen og engroshandlen udkommet med en forsinkelse på omtrent et kvartal, da offentliggørelsen af de forskellige datakilder varierer betydeligt. Konjunkturbarometrene kommer i et nyt format hvor de kan tilgås direkte på vores hjemmeside eller via Power BI. Det gør også, at vi løbende kan opdatere data, så snart det bliver gjort tilgængeligt. For dig betyder det, at forsinkelsen i data bliver minimeret og dermed bliver tallene mere aktuelle og relevante.

Konjunkturbarometrene vil for medlemmer af DI Handel være klar til brug efter sommerferien.

Relateret indhold