GettyImages
05.07.22 DI Handel Nyheder

PL = Logistikkens Premier League?

Mange er sikkert i forbindelse med logistik stødt på betegnelsen 3PL. PL har intet med Premier League at gøre. Men hvad betyder PL indenfor logistikken egentlig? Og hvor kan du generelt finde definitioner og begreber, så du står ekstra stærkt næste gang, du evt. bruger udtrykket?

1PL = First-party Logistics Provider

En 1PL er en virksomhed eller privatperson, som har behov for at få fragtet en vare fra A til B.

2PL = Second-party Logistics Provider

Her begynder det at blive lidt mere kompliceret. 2PL betyder, at du har en transportør, som er ansvarlig for at flytte din vare fra A til B - måske ovenikøbet mellem forskellige transportformer. 

3PL = Third-party Logistics Provider

En 3PL’er er det, som man også kalder et lagerhotel. Vælger du en 3PL-løsning, går du altså videre end blot at få hjælp til selve transporten af dine varer. Det er tale om reel outsourcing af hele eller dele af din lagerdrift, opbevaring og distribution. Der kan også være andre services tilknyttet som data i realtid for varer på lager, software til logistik og analyse, sporing af varer og lignende. 

4PL = Fourth-party Logistics Provider

Fra 1PL til 3PL er der tale om logistik. Med 4PL bevæger vi os ind i betegnelsen Supply Chain Management, hvor der ofte er et mere integreret samarbejde mellem kunde og leverandør i form af et decideret partnerskab. I nogle sammenhænge bliver 4PL også omtalt som “Lead Logistics Provider”. Det dækker over en selvstændig virksomhed, som håndterer hele virksomhedens supply chain.

3PL og 4PL har dog mange ligheder, men sidstnævnte påtager sig en mere strategisk rolle, hvor virksomheden hjælper virksomheden med at nå sine mål ved at tage ansvar for hele værdikæden (fra indkøb til levering hos slutbrugeren). 

En 4PL-løsning inkluderer ofte projektstyring, analyse af store mængder data, håndtering af transport og lagerdrift, kontakt til tredjepartsleverandører og generel optimering af, hvor effektiv og profitabel hele din værdikæde og logistik er. 

5PL = Fifth-party Logistics Provider

5PL er et relativt nyt begreb, som dækker over, at virksomheden har udliciteret indkøb, logistik, lagerdrift, transport, data/analyse med mere til flere leverandører på én gang. Typisk med en høj grad af digitalisering og realtidsdata, så hele kæden af leverandører ved, hvad der foregår i  forretningen. 5PL benyttes f.eks. ofte i forbindelse med E-commerce, især når virksomheden er født digital.

6PL = Sixth-Party Logistics Provider

Udbredelsen er stadig begrænset og begrebet derfor overvejende teoretisk. 6PL er en fuldt integreret og delvist automatiseret Supply Chain løsning overvåget og drevet af kunstig intelligens (AI). Selvom begrebet stadig er mest teoretisk, er det tydeligt at anvendelsen af kunstig intelligens på tværs af forsyningskæden giver store teknologiske fremskridt. Et AI-system kan overvåge hele forsyningskæden ved hjælp af trends, bestillingsmønstre og prognosemodeller – og proaktivt sende instruktioner bagud i forsyningskæden.    

Processerne vareproduktion og lagerlevering automatiseres og uregelmæssigheder kan fremhæves. Nogle af komponenterne anvendes i dag i form af selvkørende biler, lagerrobotter, big data analyse, 3D print og leveringsdroner.

Enkelte taler sågar om 7PL – Her er det dog kun betegnelsen, som er ny – Der er tale om en kombination af 3PL og 4PL.

Generelt opslagsværk – Begreber og definitioner – Logistik & SCM

Council of Supply Chain Management professionals (CSCMP) har på deres hjemmeside samlet en række af definitioner og begreber, som anvendes indenfor Supply Chain Management: SCM Definitions and Glossary of Terms (cscmp.org)

Dem er der ikke helt overraskende mange af. Faktisk over 200 sider. Leder man efter et bestemt engelsk ord, er man dog godt hjulpet af, at listen er i alfabetisk orden.

Skrevet af:

Poul Skovgaard

Relateret indhold