GettyImages
18.01.23 DI Handel Nyheder

Nyt projekt hjælper handelsvirksomhederne med kommende EU-direktiv om due diligence på miljø- og menneskerettighedsområdet

”Handelsvirksomhedernes due diligence” er navnet på et étårig projekt fra DI Handel, DI og Global Compact Network Danmark, som Erhvervsstyrelsen har givet tilskud til. Det er projektets formål at hjælpe vores medlemmer med at påbegynde arbejdet med at integrere due diligence i deres politikker for at undgå krænkelser af menneskerettigheder samt negative miljømæssige indvirkninger.

EU-Kommissionen fremlagde i februar 2022 et direktivforslag, Corporate Sustainability Due Diligence, der bl.a. stiller krav til de største virksomheder om at undgå krænkelser af menneskerettigheder og miljøsvigt i deres forsyningskæder via krav til due diligence eller rettidig omhu.

Selvom direktivet ikke omfatter små og mellemstore virksomheder (SMV’er), indgår disse virksomheder ofte som en afgørende del i forsyningskæden hos de største virksomheder, som direktivet omfatter. Dermed bliver SMV’erne indirekte omfattet af direktivet, da det forventes, at de store virksomheder vil stille kravene fra direktivet videre til deres leverandører. Derudover videreforhandler (sælger) handelsvirksomheder også færdigproducerede produkter, som tredje/fjerde led af forsyningskæden, hvorfor de især skal være opmærksomme på forsyningskæderne fra ”køberen” og forstå de risici, som samhandlen byder i relation til det kommende direktiv.

Bevidstheden om direktivet blandt SMV’erne kan bl.a. styrke deres konkurrenceevne, opnå større tillid fra kunder og forbedre risikostyring både i Danmark og globalt. Derfor er vi glade for, at Erhvervsstyrelsen har givet tilsagn om tilskud til vores projekt ”Handelsvirksomhedernes due diligence”.

Læs mere om projektet her.

Sådan hjælper projektet handelsvirksomhederne

Projektets formål er at inspirere handelsvirksomhederne til at kortlægge risici og give hjælp til at påbegynde arbejdet med at integrere due diligence i deres politikker for at undgå krænkelser af menneskerettigheder samt negative miljømæssige indvirkninger.

Dette vil projektet opnå ved at gøre viden om kommende krav og forventninger til virksomheder om due diligence på miljø- og menneskerettighedsområdet mere tilgængelig for danske handelsvirksomheder i SMV-segmentet gennem to konkrete redskaber:

1. Et e-læringsværktøj ”Future proofing your SME”, udarbejdet af FN's Global Compact, skal gøres tilgængeligt på dansk.

2. En praktisk vejledning til ”FN’s Vejledende Principper for Menneskerettigheder og Erhvervsliv”, som er den internationale standard for hvordan virksomheder kan arbejde med due diligence og menneskerettigheder i praksis.

Derudover vil projektet formidle viden gennem cases, arrangementer samt et webunivers.

Et stærkt partnerskab bag projektet

Projektet ”Handelsvirksomhedernes due diligence” er drevet som et partnerskab mellem DI Handel, DI og Global Compact Network Denmark (GCDK).

GCDK er partner i projektet og er det lokale netværk for danske virksomheder og organisationer, der har tilsluttet sig FN’s Global Compact. FN’s Global Compact er verdens største frivillige initiativ for ansvarlige virksomheder. Initiativet tilbyder en stærk læringsplatform, og sætter en fælles ramme for en struktureret tilgang til arbejdet med bæredygtighed, og ikke mindst dokumentation og kommunikation om virksomhedernes fremskridt og engagement inden for ansvarlig virksomhedsledelse. Virksomheder, som tilslutter sig Global Compact, forpligter sig til:

  • at integrere ti universelle principper inden for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption i virksomhedens strategi og drift samt
  • at bidrage til de 17 verdensmål.

Ved at tilpasse FN Global Compacts læringsværktøjer til handelsvirksomhederne, vil de få redskaber til at igangsætte arbejdet med due diligence i deres værdikæder og få indsigt i, hvordan de simpelt kan strukturere og dokumentere deres arbejde i et globalt anerkendt sprog.

DI’s afdeling for Global Udvikling og Bæredygtighed (GUB) er partner i projektet og har ansvaret for DI’s arbejde med direktivet og vil sikre projektets faglige indhold inden for diverse krav og retningslinjer til due diligence og ansvarlig virksomhedsadfærd samt i udviklingen af aktiviteter og informationsmateriale.

DI Handel er projektejer og er handelsvirksomhedernes branchefællesskab i Dansk Industri. Vores mere end 2.500 medlemmer sælger alt fra lakridser, møbler og sutter til sand, stål og maskiner. Vores rolle i projektet er at sikre, at viden om direktivet gennem projektet bliver videreformidlet til SMV-handelsvirksomhederne, så vores medlemmer kan være på forkant og forblive konkurrencedygtige.

Styrk din faglige profil

E-handel, marketing, B2B salg og kundeoplevelser. Få unik viden og erfaringer gennem nyheder, analyser og events fra specialister, ligesindede handelsvirksomheder og DI Handel hver uge.

Ja tak, giv mig unik viden

Skrevet af:

Tevin Lac

Relateret indhold