Colourbox
08.03.23 DI Handel Nyheder

EU’s nye afskovningsforordning kan betyde ændringer i forsyningsmodellen

Handler du med træ, kaffe, soja, kakao, palmeolie, gummi og oksekød eller en række afledte produkter? Så skal du være opmærksom på, at der er nye EU-krav på vej i en forordning, som skal sikre afskovningsfri værdikæder.

Nu tager EU seriøse skridt mod at sikre, at europæisk forbrug ikke fører til global afskovning. Den nye afskovningsforordning indebærer nye krav til due diligence, dokumentation og rapportering med henblik på at sikre, at forsyningskæder ikke bidrager til ødelæggelse og nedbrydning af skovene. Forordningen kan komme til at kræve ændringer i virksomheders forsyningsmodel.

Den nye forordning erstatter og skærper de hidtil gældende regler i EU’s tømmerforordning (EUTR) og betyder, at de omfattede produkter kun må omsættes på EU’s indre marked eller eksporteres, hvis de er fri for skovrydning og skovforringelse samt overholder lovgivningen i producentlandet. Den nye forordning medvirker, at flere træprodukter som gummi, trækul, trykte papirprodukter også er omfattet. Derudover tilføjes der flere råvarer som kvæg, kakao, kaffe, palmeolie og soja samt relaterede produkter, eksempelvis læder, chokolade og møbler.

Due diligence-erklæring

Som noget nyt forpligtes virksomheder også til at udfylde en due diligence-erklæring, der bl.a. indebærer, at virksomheder meget præcist skal oplyse geografiske koordinater for de områder, hvor varen er produceret. Formålet med kravet er at gøre det muligt at spore produkter tilbage til den præcise ophavslokation og bevise, at arealet ikke er forbundet med skovrydning, der har fundet sted efter den 31. december 2020. Dette krav kan særligt blive en udfordring for virksomheder med en kompleks forsyningskæde og betyde, at nogle virksomheder vil blive nødsaget til at ændre deres forsyningsmodel.

Læs mere om DI’s holdning til den nye aftale her: EU’s forordning mod afskovning

Læs også: Nyt projekt hjælper handelsvirksomhederne med kommende EU-direktiv om due diligence på miljø- og menneskerettighedsområdet

 

Store bøder i vente

Virksomheder, der ikke overholder reglerne, risikerer bøder på op til "mindst" 4 procent af deres årlige omsætning i EU.

Den videre proces

Aftalen skal nu formelt vedtages af EU-parlamentet og Ministerrådet, og de nye regler forventes at træde i kraft i national lovgivning i slutningen af 2024.

Alma Carmen Lyngby Christensen
Marie Asmussen
Skrevet af:

Alma Carmen Lyngby Christensen Marie Asmussen

Relateret indhold