07.06.23 DI Handel Nyheder

ChatGPT og Industri robotterne indtager de internationale forsyningskæder

ChatGPT er på alles læber lige nu, men der kan gå længere tid før teknologien for alvor kan bidrage til virksomhedernes komplekse og individuelle forsyningskæder. Hvad angår industri robotter ruller der allerede nu en bølge henover de internationale forsyningskæder.

Hvorfor er ChatGPT vigtig at overveje indenfor Supply Chain Management?

Når du stiller chatbotten dette spørgsmål, svarer den med ”ChatGPT kan være et nyttigt værktøj i forsyningskæden, der hjælper med at automatisere processer, give indsigt og lette kommunikation og samarbejde mellem forskellige interessenter”.

Det lyder jo på samme tid både rigtigt og meget generelt.

Eksperter fra Gartner anser, at anvendelsen af generativ AI indenfor supply chain management ligger noget fremme bl.a. som følge af den måde applikationen grundlæggende lærer på.  ChatGPT er trænet med mere end 500 GB data fra alle hjørner af internettet og mere end 300 milliarder ord, men ikke nødvendigvis med udgangspunkt i individuelle komplekse forsyningskæder.

Supply chain modeller er så komplekse og specifikke for hver virksomhed, hvorfor vurderingen er, at anvendelsen af generativ AI som standard i den gænge forsyningskæde sandsynligvis stadig er ca. 10 år væk.  Mens et årti kan synes lang tid især på det teknologiske område, kan supply chain managers næppe læne sig tilbage og vente på, at det går over af sig selv.

Mere aktuelt er dog måske industrirobotternes indtog i danske virksomheder. Robotterne kan nemlig være med til at skabe effektivitet og driftssikkerhed her og nu.

Der ruller i disse år en automatiseringsbølge henover de internationale forsyningskæder.

I et menneske-robot-samarbejde arbejder robotter og mennesker sammen i et fælles arbejdsmiljø uden afskærmning (Cobots). I Sydkorea er hver 10. ”medarbejder” således allerede nu en industrirobot. I Danmark er der tale om ca. hver 40.

imagew2yfh.png

 

Relevante links

I DI Handel faciliterer vi en række netværk. Endnu har vi dog ikke nogen robotter med, men hvem ved, hvad fremtiden bringer.

Du kan læse om de forskellige netværk under DI handel her:

Leder du efter en netværksgruppe? Find den i DI Handel - DI Handel (danskindustri.dk)

Du kan ligeledes læse mere om industri robotter her: Hvad er industrirobotter? - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold