23.10.24 DI Handel Nyheder

Sejlivet myte om fysiske butikker aflives

DI Handel har i de seneste 12 måneder spurgt over 9.000 danskere om deres købsadfærd, når det gælder køb af fysiske varer og produkter. Resultaterne viser, at købsadfærden kan opdeles i tre grupper og ud fra dette kortlægge 16 købsrejser, der dækker over research-, købs- og leveringsfasen for detailhandlen.

Omni-channel i detailhandel er en ny rapport fra DI Handel med data fra over 9.000 forbrugere. Rapporten viser, at køb i fysiske butikker fortsat dominerer danskernes detailkøb af varer og produkter (dagligvarer undtaget). Nemlig 54% af danskernes køb af varer og produkter skete i en fysisk butik, hvorimod 42% af købene skete online i en webshop eller app. Blot 2% af købene var imellem forbrugerne (C2C). Denne fordeling er nogenlunde stabil for størstedelen af årets 12 måneder. Der er dog nævneværdige udsving i særligt november og december.

Når research-fasen tages i betragtning, ændrer det billedet

Selvom 54% af danskernes køb af varer og produkter sker i fysiske butikker, ændrer billedet sig, når forbrugernes købsadfærd kombineres med deres researchadfærd. Undersøgelsen viser, at mange danskere anvender en kombination af både fysiske og online kanaler til at researche deres køb, selvom det endelige køb sker i en fysisk butik. Dette indikerer, at selvom den fysiske butik stadig spiller en central rolle i købsprocessen, er den digitale tilstedeværelse et vigtigt element for beslutningsprocessen.

Når danskerne køber varer og produkter, kan deres købsadfærd inddeles i tre overordnede grupper:

  1. IN-STORE KØB: Dem, der udelukkende anvender fysiske kanaler til både research og køb (33%)
  2. DIGITALE KØB: Dem, der udelukkende anvender online kanaler til både research og køb (35%)
  3. OMNI-KØB: Dem, der anvender både fysiske og online kanaler til research og køb (25%)

Læs også: Knap 4 ud af 10 af alle køb er impulskøb

En sejlivet myte om fysiske og online butikker kan aflives

Opdeles disse tre købsadfærdsgrupper efter researchfasen og købsfasen, kan vi endvidere se, at danskerne er vilde med impulskøb. Den største købsrejse er således køb i fysiske butikker, uden forudgående research, og udgør 25% af alle køb af varer og produkter. Den næststørste købsrejse er onlinekøb med forudgående research online, der udgør 23% af alle køb. Kundestrøm er derfor afgørende for de fysiske butikker, mens webshops skal være gode til at fastholde de besøgende. Det kunne fx gøres ved at understøtte deres research-fase med gode produktspecifikationer og sammenligningsfunktioner.

Den sejlivet myte om, at de fysiske butikker bliver udnyttet af forbrugerne til research, for efterfølgende at købe online, kan aflives. Det udgør nemlig blot 1% af alle køb. Omvendt nyder de fysiske butikker godt af danskernes online research inden køb i en fysisk butik, da dette udgør 10% af købene. Netop dette understreger også vigtigheden af, at man som fysisk butik, også har en online tilstedeværelse.

Detailhandlens 16 købsrejser fra research til levering

Ud over at afdække købs- og research-fasen, så afdækker undersøgelsen også leveringsfasen. Her viser det sig, at for hele 96% af køb af varer og produkter i fysiske butikker, fik kunden varen med hjem straks efter købet. Blot 4% af købene i fysiske butikker var bestillingsvarer, som blev leveret på et senere tidspunkt. Omvendt blev 92% af alle varer og produkt købt online, leveret ved hoveddøren eller et afhentningspunkt i nærheden af bopælen. 8% af online køb blev afhentet i en fysisk butik eller på et lager, som click & collect.

Kombineres danskernes research-, købs- og leveringsfaser, dannes 16 generiske købsrejser, der dækker 93% af alle køb af varer og produkter.

Relateret indhold