20.12.24 DI Handel Nyheder

Engroshandlen står på et stærkt fundament, men fremtiden er usikker

Grossisterne har i løbet af 2024 set en relativt flad udvikling, men på et højt niveau. Og netop det høje aktivitetsniveau bliver der brug for med fremtiden, der byder på en række usikkerheder. Handelsvirksomhederne angiver nemlig usikkerheder som den største barriere for vækst i deres branche.

Med årsskiftet lige om hjørnet, er det oplagt at tage et kig tilbage på, hvordan udviklingen har været i 2024, og at se, hvordan grossisterne står, på vej ind i 2025.

Engroshandlen er stagneret på et højt niveau

Engrosomsætningen oplevede store stigninger i de første år af coronakrisen, og satte omsætningsrekord i 2022. Siden oplevede branchen en periode med faldende omsætning, som nu er stagneret på et høj niveau. Helt konkret ligger omsætningen for oktober 2024 2,1% højere end oktober 2023, og tages der højde for udviklingen i priserne, så er det altså nogenlunde på niveau.

Engroshandlens beskæftigelsesudvikling, vidner også om en branche, der står stærkt. Den er nemlig stagneret på et rekordhøjt niveau. For 2. kvt. 2024 var der 156.000 fuldtidsbeskæftigede, hvilket er en lille stigning på 0,08% fra samme periode året før, og det må derfor siges at være nogenlunde på niveau.

Hvor forbrugerne virker til at være skeptiske omkring deres egen og Danmarks nuværende og fremtidige økonomiske situation, er stemningen i erhvervslivet mere positiv. Virksomhedernes forventninger til omsætning og produktion i de kommende tre måneder slutter året på det højeste niveau i hele 32 måneder. Det gælder på tværs af alle erhverv i erhvervstilliden, og særligt bygge og anlæg, ser en positiv udvikling fra november til december 2024. For byggemarkederne indenfor engroshandlen, er det særligt glædeligt, at byggebranchen igen begynder at opleve positive tendenser, da de ellers har været presset af manglende efterspørgsel i byggeriet.

De overordnede økonomiske nøgletal for engroshandlen vidner altså om en branche, der står et stærkt sted, med en salgsaktivitet på et højt niveau, et stabilt arbejdsmarked og en generelt positiv stemning i erhvervene.

Til trods for et stærkt fundament, er fremtiden usikker

Der er dog, ligesom for detailhandlen, også mange faktorer, der presser danske grossister.

Først og fremmest, er den største barriere for detail- og engrosvirksomheders vækst, ifølge Dansk Industris virksomhedspanel, usikkerheder. Herunder er det særligt usikkerheder over makroøkonomiske forhold som høje renter og høje omkostninger mv. og usikkerheder omkring adgang til kvalificerede medarbejdere, som trykker i skoen.

Læs mere: Usikkerhed er en vækstbarriere for 6 ud af 10 virksomheder

Danske grossister er i høj grad afhængige af deres salg til udlandet, og det har de længe været. Med valget af Trump som præsident og dermed en øget risiko for handelskrig, er det noget der gør udsigterne for fremtiden for danske grossister usikkert. Dansk Industri vurderer, at med valget af Trump som amerikansk præsident, kan en potentiel hård handelskrig komme til at koste dansk økonomi op mod 85 mia. kr. og 30.000 arbejdspladser. Det vil altså have konsekvenser bredt i dansk erhvervsliv, og altså særligt den del, som er eksportafhængige.

Det er en usikker fremtid, vi bevæger os ind i, og grossisterne får derfor brug for denne robusthed, som de har vist i de seneste år Jacob Kjeldsen, Branchedirektør

Hvor inflationen i vid udstrækning er på et stabilt niveau, er det et andet billede, når der ses på udviklingen i producentpriserne. Her opleves der nemlig betydelige stigninger i årets sidste måneder, og producentprisindekset lander for november 2024 på et prisniveau, der ligger 12,9% højere end på samme tidspunkt året før. Det er den højeste stigning siden november 2022, når der sammenlignes med samme periode året før.

På fragtmarkederne, er der også stor instabilitet, hvilket presser danske handelsvirksomheder. Det slår ud i både volatile priser og høje priser, der gør det svært for danske grossister at planlægge ud i fremtiden.

Læs også: 11 Tips - How to Deal with Volatile Freight Rates

Til trods for, at grossisterne overordnet set står et stærkt sted, er det altså en usikker fremtid, de går i møde.

Hvor detailhandlen oplevede et stort dyk på bagkant af coronakrisen, har grossisterne været en smule mere skånet, selvom der har været stor variation på tværs af underbrancher. Generelt har de formået at holde omsætningen og beskæftigelsen på et højt niveau, og står dermed stærkt. Det er dog en usikker fremtid, vi bevæger os ind i, og grossisterne får derfor brug for denne robusthed, som de har vist i de seneste år”, siger Jacob Kjeldsen, branchedirektør i DI Handel. 

Blive fremtidsparat med DI Handel

Fred og frihandel kan vi ikke længere tage for givet. Usikkerheden tager til, og vores forståelse af verden omkring os er under forandring. Vores forbrugere ændrer sig. Og hvis det ikke er nok, så stiger mængden af lovgivning dag-for-dag, som du også skal forholde dig til.

Det vil vi i DI Handel gerne hjælpe dig med, og vi deler her cases, værktøjer, analyser og mere til, der kan hjælpe dig og din handelsvirksomhed med at blive mere fremtidsparat.

Læs mere: Kunde- og markedsforståelse

Relateret indhold