Temu er nu under skærpede regler i Europa
Temu, en af danskernes foretrukne onlineplatforme, er blevet udpeget som ”en meget stor onlineplatform” af EU-kommissionen, hvilket glæder DI Handels branchedirektør, Jacob Kjeldsen.
”En meget stor onlineplatform” eller en ”Very Large Online Platform, VLOP”.
Det virker måske som en selvfølge, at en af verdens største onlineplatforme også kategoriseres som ”en meget stor onlineplatform”. Men det gør en meget konkret forskel, at Temu nu er blevet tilføjet til listen, forklarer branchedirektør i DI Handel, Jacob Kjeldsen:
”Temu er kommet på listen over såkaldte ’VLOP’s’ i det europæiske system, fordi de har mere end 45 mio. aktive brugere i EU månedligt. Det indebærer, der vil være strengere krav og forpligtelser, Temu skal leve op til, og Kommissionen vil føre tilsyn med Temu. Temu er f.eks. i højere grad end tidligere forpligtet til at sørge for, at der ikke sælges ulovlige produkter via platformen – og der vanker en stor bøde, hvis de ikke løfter deres skærpede forpligtelser.”
Temu er f.eks. i højere grad end tidligere forpligtet til at sørge for, at der ikke sælges ulovlige produkter via platformen – og der vanker en stor bøde, hvis de ikke løfter deres skærpede forpligtelser Jacob Kjeldsen, Branchedirektør
Hvad betyder det i praksis?
Temu har indtil udgangen af september 2024 til at leve op til en lang række forpligtelser, hvor de blandt andet skal indføre processer for at forhindre ulovlige og farlige produkter på platformen – inden de bliver sat til salg på platformen.
Derudover er de forpligtet til at indføre en større gennemsigtighed i f.eks. deres annoncering, og de skal have en ekstern, uafhængig revision af deres compliance-funktion hvert år.
Marie Asmussen, chefkonsulent og cand.jur. i DI Handel, ser det som et stærkt skridt i kampen for mere lige konkurrence:
”Vi håber, det vil gøre en mærkbar forskel for de danske virksomheder, der konkurrerer mod sælgere, som i dag sælger via Temu, at platformen nu bliver anset som en VLOP. Samtidig håber vi, at større kontrol og tilsyn med Temu fra Kommissionens side vil gøre det mere sikkert for danske forbrugere at handle på nettet.”
Find listen over udnævnte VLOP’s og læs mere om deres forpligtelser her
Vi håber, at større kontrol og tilsyn med Temu fra Kommissionens side vil gøre det mere sikkert for danske forbrugere at handle på nettet Marie Asmussen, Seniorchefkonsulent
Er det nok?
Det oplagte spørgsmål at stille: Er det så nok?
”Det er ubetinget godt, at Temu, i højere grad end tidligere, er forpligtet til at sikre, at der ikke sælges ulovlige produkter via platformen. Det er vigtigt, at de regler og redskaber, vi allerede har, bliver taget i brug. For ny lovgivning kan tage flere år”, fortæller Jacob Kjeldsen, branchedirektør i DI Handel.
Men Jacob Kjeldsen er ikke tilfreds endnu.
”Så længe der er en ulige konkurrence for danske virksomheder, så er vores arbejde ikke færdigt. Og derfor opfordrer vi også til, at danske virksomheder får dokumenteret overtrædelser på onlineplatforme som Temu – så vi så hurtigt som muligt kan få gjort noget ved problemerne”, afslutter han.
Vi hører gerne fra dig
Hvis du oplever udfordringer med onlineplatforme som f.eks. Temu, så vil vi meget gerne høre nærmere! Det er vigtigt, at vi kender jeres udfordringer, så vi kan hjælpe jer bedst muligt. Vi tager al den viden, erfaring og eventuelle løsningsforslag med i vores dialog med myndigheder og politikere.