Mere innovation kommer ikke af sig selv
Pandora er – sammen med tre andre danske virksomheder – udvalgt som nogle af de mest innovative virksomheder i verden. Hvad har de gjort? Hvad lykkedes de med? Bliv klogere på Pandoras arbejde – og få det gode råd til at komme i gang.

Mads Twomey-Madsen, SVP for Global Communications and Sustainability i Pandora
Foto: PandoraDet er nemt at skrive, at ”vi skal være mere innovative” i sit strategipapir, men det er utrolig svært at oversætte det til en hverdag, der byder på flydende forbrugere, nye regler og krav på hvad der føles som daglig basis, og et geopolitisk landskab, der er i forandring.
Men det kan lykkedes. Og derfor er vi i Dansk Industri også stolte af, at vi kunne se fire danske virksomheder på den seneste liste af ”World’s Most Innovative Companies”: IO Biotech, REDUCED, Wonderful Copenhagen og Pandora.
”Fremtiden stiller større krav til os, og det går så hurtigt i øjeblikket, at det, vi tidligere kunne tage for givet, har forandret sig. Det betyder, at vi skal indrette vores virksomheder på en måde, hvor vi kan gribe de muligheder, der opstår – og her er arbejdet med innovation afgørende,” fortæller Jacob Kjeldsen, branchedirektør i DI Handel.
Pandora er blevet valgt som verdens fjerdemest innovative virksomhed inden for retail på baggrund af deres omstilling til 100% genanvendt sølv og guld i deres smykker. Og vi har talt med Mads Twomey-Madsen, SVP for Global Communications & Sustainability hos Pandora for at blive klogere på hvordan det er lykkedes – og hvad vi andre kan lære af dem.
Worlds Most Innovative Companies
Hvert år udvælger mediet Fast Company de mest innovative virksomheder på globalt plan, og 2025-listen blev udgivet den 18. marts, hvor fire danske virksomheder blev fremhævet.
Pandora, nr. 4 for Retail
REDUCED, nr. 4 for Food
IO Biotech, nr. 9 for Biotech
Wonderful Copenhagen, nr. 10 for Travel and Hospitality
En meget mere ansvarlig løsning til en lidt højere pris for Pandora
Pandora valgte i 2020 at sætte sig et mål om at producere deres smykker udelukkende med genanvendt guld og sølv, og i 2024 kunne de fortælle, at de havde nået målet. Omstillingen tog fire år, flere end 100 medarbejdere og involverede 40 produktionssteder.
”Vi vil gerne drive en ansvarlig virksomhed, og derfor er vi stolte af, at vi med initiativer som det her har kunnet afkoble vores økonomiske vækst fra CO2-udledninger. Så selvom vores omsætning er vokset med 45% siden 2019, så er vores samlede CO2-emissioner faldet med 17%,” fortæller Mads Twomey-Madsen, SVP for Global Communications and Sustainability i Pandora.
Ved at bruge 100% genanvendt sølv og guld undgår Pandora 58.000 tons CO2 om året, hvilket svarer til det årlige CO2-udslip fra 11.000 husstande.
Men det har ikke været gratis og det fortsætter med at være en merudgift for Pandora. Omstillingen koster faktisk 70 mio kr. mere om året:
”Det koster lidt mere for os nu, men det er også en del af fremtidssikringen af vores virksomhed. Fremtidens virksomheder skal kunne finde løsninger, som gør deres aftryk på miljøet mindre. For os følges bæredygtighed og vækst ad,” siger Mads Twomey-Madsen.
For Pandoras leverandører har det betydet, at de skulle omlægge deres drift for at kunne levere certificerede genbrugsmaterialer. Det skifte har Pandora hjulpet mere end 40 af deres leverandører med.
”Vi har fået mange positive tilbagemeldinger fra vores leverandører, der nu kan tilbyde certificeret genbrugt sølv og guld til andre kunder. Så det har ikke kun gavnet Pandora, men også skabt muligheder for andre virksomheder i branchen,” forklarer Mads Twomey-Madsen.

Kan du forudsige fremtiden?
Fremtiden er ikke, hvad den har været. Og hverdagen som handelsvirksomhed er mere uforudsigelig end nogensinde før. Det stiller nye krav til dig, din virksomhed og dine kolleger. Det kræver nye kompetencer og høje ambitioner. Og det vil vi gerne hjælpe med.
Hvad kan andre virksomheder lære af Pandora?
For Pandora er innovationen i det her eksempel drevet af ambitionen om en mere bæredygtig virksomhed, og selvom de er begunstigede af at have råd til at foretage den investering, så peger Mads Twomey-Madsen på det mest afgørende for Pandora:
”Det er uden tvivl vores medarbejdere, og den kultur, vi har skabt i Pandora, der er helt afgørende for vores innovationsevne. Det er en vigtig del af vores kultur, at vi gerne vil udvikle nye og spændende produkter, og bæredygtighed er i dag integreret i alle aspekter af vores forretningsmodel. Det er det, der gør forskellen for os.”
Innovation kan ikke sættes på formel for alle virksomheder, men Mads Twomey-Madsen peger på tre pejlemærker, som andre kan blive inspireret af:
”Først og fremmest handler det om kulturen, hvor der skal være plads til mere kreativitet og mere samarbejde. Det betyder også, at der skal være frihed til at eksperimentere og tage nogle risici. Vi har heller ikke begrænset innovation til en enkelt afdeling, da vi tror på, at det kan ske alle steder i vores forretning. Og til sidst vil jeg også sige, at vi tydeligt har sagt, at innovation for os kan handle både om bæredygtighed og om nye forretningsmuligheder.”
Og det er nemmere sagt end gjort ifølge Jacob Kjeldsen, branchedirektør i DI Handel:
”Alle vil gerne være innovative. Men Pandora og de andre danske virksomheder på listen er lykkedes med at gøre ambitionen til virkelighed. Og det er både imponerende og inspirerende.”
Stort tillykke til Pandora, REDUCED, IO Biotech og Wonderful Copenhagen!
Om Pandora
Pandora er verdens største smykkebrand, og deres smykker sælges i mere end 100 lande, blandt andet i de mere end 2.700 Pandora-butikker.
Pandora beskæftiger mere end 37.000 mennesker på verdensplan, og producerer nu udelukkende sine smykker med genanvendt sølv og guld.