Hver fjerde leder i handelsbranchen er kvinde
Flere perspektiver giver bedre beslutninger, og hvis vi som handelsvirksomheder skal lykkes i fremtiden, så skal vi have hele talentmassen i spil. Men i dag står det skidt til med ligestillingen på ledelsesgangen, hvor kun omkring hver fjerde er kvinde.

Marie Asmussen, Seniorchefkonsulet i DI handel
Når du som virksomhed gerne vil have en større grad af diversitet på ledelsesgangen, så er det nødvendigt at starte med at kigge på sit udgangspunkt: Hvilken branche tilhører du? Og hvordan påvirker det dit rekrutteringsgrundlag?
I en netop offentliggjort analyse fra Dansk Industri tager vi et kig på kønsdiversiteten i handelsbranchen, der viser, at 27% af ledere i branchen er kvinder, selvom de udgør 37% af alle fuldtidsansatte.
”Jeg havde da håbet, at det var lidt højere,” var Marie Asmussens umiddelbare reaktion, da hun så analysen.
”Men jeg er desværre heller ikke overrasket. Vi har - ligesom de fleste andre brancher – en skæv kønsfordeling på ledelsesgangen. Man kan dog ikke løse et problem, som man ikke kender, så jeg håber, at analysen kan være udgangspunktet for både handling og debat,” siger Marie Asmussen, der er seniorchefkonsulent i DI Handel.
Undersøgelser viser, at mangfoldige ledelser og teams kan styrke både innovations- og konkurrencekraften, fordi gode idéer opstår, når mennesker med forskellig baggrund, erfaringer og køn samarbejder. Flere perspektiver giver bedre beslutninger, og i en fremtid, hvor vores medlemsvirksomheder forventer, at det bliver endnu sværere at finde nok hænder til opgaverne, så er vi nødt til at bringe hele talentmassen i spil.
Fremtidens talenter
Kampen om talenterne er benhård, og det bliver kun sværere i fremtiden. Derfor skal vores handelsvirksomheder arbejde for et mere inkluderende og mere fleksibelt arbejdsliv, hvor talenterne fastholdes gennem udvikling og attraktive karriereveje. Men hvordan gør man det i praksis?
DI er klar til at hjælpe med dit diversitetsarbejde
Det er dog ikke en udfordring, som man som handelsvirksomhed behøver stå alene med. Tværtimod er det en vigtig indsats i Dansk Industri at løfte diversitetsarbejdet i dansk erhvervsliv. Derfor tilbyder DI både sparring, værktøjer, events og meget andet, der kan hjælpe din virksomhed med denne opgave.
”Jeg er glad for at se, at så mange handelsvirksomheder har valgt at tage udfordringen op og tilslutte sig DI’s Diversitetsløfte, og jeg glæder mig til at se effekten af det store arbejde, der bliver gjort hver dag i de danske virksomheder,” fortæller Marie Asmussen og har en meget klar opfordring til dig, der gerne vil i gang:
”Ræk endelig ud til os. Vi har så mange tilbud på hylden, der kan gøre dit arbejde nemmere.”
Gør brug af DI’s diversitetstilbud og værktøjer
Dyk bl.a. ned i vores store værktøjskasse, der kan hjælpe dig og din virksomhed bedst muligt på vej mod mere ligestilling, diversitet og inklusion.
Det er mere skævt i bestyrelseslokalet
Det er dog ikke kun i direktionen, at der er en skæv kønsfordeling. Det ser værre ud i bestyrelseslokalet, hvor kun hvert femte bestyrelsesmedlem er kvinde:
”Vores branche ligger en smule over gennemsnittet for den private sektor, hvilket selvfølgelig er godt, men 20% kvinder i bestyrelsen er slet ikke godt nok. Vi går glip af gode perspektiver og dygtige talenter, når alle ligner hinanden i beslutningsrummet. Uanset om 80% af dem er mænd eller kvinder,” afslutter Marie Asmussen, seniorchefkonsulent i DI Handel.
Du kan i analysen fra DI blive klogere på både udviklingen af andelen af kvinder i ledelse i vores branche, og du kan også sammenligne med andre brancher.