Cargoflyene har været på overarbejde indtil videre i 2025
Trumps toldkrig har rykket på den internationale handel, og det har kunnet mærkes i Københavns Lufthavn. 2024 slog rekord, og indtil videre i 2025 er væksten fortsat – men holder det ved?

Fra venstre: Lars Gotfredsen, Senior Air Cargo Manager i Copenhagen Airports, Poul Skovgaard, chefkonsulent i DI Handel og Michael Giese, Senior Air Cargo Manager i Copenhagen Airports
Medicin, fisk og tøj. Det er ikke tre varegrupper, der traditionelt har det store at gøre med hinanden, men det er alt sammen noget, der flyder igennem Københavns Lufthavn på en given dag.
I dag er det faktisk sådan, at hver tredje krone af vores samlede eksport bliver fløjet fra lufthavne, og den andel fortsætter med at stige.
Det fortæller Lars Gotfredsen, Senior Air Cargo Manager hos Copenhagen Airports:
”Fremgangen ser også ud til at fortsætte. Vi har flere nye ruter på vej, og lige om lidt vil der fast være flere cargo-fly til og fra Kina. Fra Kina til Danmark vil flyene oftest være lastet med eCommerce-pakker, og så sender vi friske fisk den anden vej,” giver Lars Gotfredsen som eksempel.
Lars’ kollega, Michael Giese, der også er Senior Air Cargo Manager i Copenhagen Airports, og han lægger ikke skjul på, at den store usikkerhed i handelsbranchen har påvirket deres arbejde:
”Det har indtil videre været en positiv påvirkning. Der har tydeligt været et stort pres fra november til og med de første måneder af 2025, hvor virksomhederne har skullet fylde deres egne lagre, hvor lufttransport har en klar hastighedsfordel. Vi kan ikke se nogen nedgang, men blandt vores kunder tales der om en vis usikkerhed for fremtiden.”
Uforudsigelighed over usikkerhed
Peter Thagesen, chef for geopolitik i Dansk Industri understregede, at den her usikkerhed ikke er startet i januar med tiltrædelsen af Trump, men det er næste skridt i rækken fra Brexit-afstemningen i 2016 henover Trumps første periode, corona, krigen i Ukraine og meget mere.
Vores virksomheder oplever ikke bare en usikkerhed, men en uforudsigelighed i deres hverdag, som er svær at navigere i Peter Dige Thagesen, Head of Geopolitics
Det er en bevægelse fra ”en markedsdrevet kapitalisme til en strategisk drevet kapitalisme, og vores virksomheder ikke bare oplever en usikkerhed, men en uforudsigelighed i deres hverdag, som er svær at navigere i,” lyder det fra Peter Thagesen, som fortsætter:
”Og det burde være en brændende platform for EU. Der er for meget på spil, og derfor er vi nødt til at igangsætte nogle varige og store reformer, der kan gøre det nemmere og bedre at drive virksomhed i Europa.”
Præsident Trump har sendt hundredvis af præsidentielle dekreter afsted i de første fire måneder, der betegnes som en ”Flood the zone”-taktik af Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent og DI’s repræsentant i Washington, der var med via Teams.
”Der er meget at holde øje med og følge med i, og hver eneste dag sker der noget nyt, som kan påvirke mulighederne for danske virksomheder. Derfor vil jeg også meget klart anbefale jer at følge med på DI’s USAklar-website,” lød opfordringen fra Peter Bay Kirkegaard.
”Vi kan ikke forvente eller håbe på, at den mere protektionistiske tilgang til international handel forsvinder med Trump, når hans periode udløber. Det kan sagtens leve videre hos den næste præsident – uanset partifarven,” fortæller Peter Thagesen, chef for geopolitik i Dansk Industri.
Større eCommerce-trafik fører til forsinkelser
Flere og flere små pakker flyder igennem Københavns Lufthavn, og det er der en god grund til ifølge Michael Giese fra Copenhagen Airports. Ifølge tal fra den internationale luftfragtsorganisation, IATA, så transporteres 80% af al eCommerce med fly, når det skal på tværs af store distancer:
”Det store tryk gør en markant forskel på jorden i København. I et almindeligt transportfly, så er der måske 80 forskellige enheder på flyet, der skal tjekkes af tolderne – men når flyet er fyldt med eCommerce-pakker, så er vi jo oppe på 20-60.000 forskellige pakker,” fortæller Michael Giese.
Det fører til flere forsinkelser, og IATA vurderer, at det fører til, at trafikken forsinkes med 20-40% på grund af told og kontrol af eCommerce-pakker i lufthavnene.
Det stiller større krav til en lufthavn som Københavns Lufthavn, og derfor er Michael Giese også helt klar i spyttet:
”Digitalisering er fremtiden for os i Københavns Lufthavn. Jo nemmere og mere smidig, som vi kan gøre al dokumentation, jo bedre. For eksempel er Dansk Industri i gang med at arbejde for, at farligt godt ikke længere skal dokumenteres på papir, men kan gøres digitalt. Og vi har et godt samarbejde med Toldstyrelsen, der også arbejder ihærdigt på at gøre deres systemer endnu bedre, så de her forsinkelser kan minimeres.”
Om Copenhagen Airports A/S
Københavns Lufthavn er med mere end 17.500 medarbejdere og 800 virksomheder samlet set landets største arbejdsplads.
Det overordnede ansvar for at drive og udvikle lufthavnene i København og Roskilde ligger i Copenhagen Airports A/S, der er omkring 2.800 medarbejdere.