Igen i år mangler Bygma handelselever
Stor tilstedeværelse, nye kampagner og et helt nyt Bygma Talentlegat har gjort en positiv forskel – men igen i år står Bygma med for få elever. ”Der er simpelthen for få, der søger en erhvervsuddannelse”, lyder det.
Den 1. september ville Bygma gerne byde velkommen til 40 nye elever, der hen over de næste to år både skal på skole, arbejde i byggecentrene og blive klædt på i salgspsykologi.
”Men den ærgerlige sandhed er, at vi kun lige nu er på 29. Og vi leder med lys og lygte efter de sidste 11 handelselever, men det ser svært ud”, fortæller Anette Sondrup, HR-direktør i Bygma-Gruppen.
Det har ellers ikke skortet på nye tiltag fra den familieejede virksomhed, hvor der blandt andet er satset på et helt nyt ”Bygma Talentlegat”, der uddeles til 24 unge handelsstuderende med speciale i salg.
Det er et initiativ, der giver mening af flere årsager for Bygma, fortæller Anette Sondrup:
”Vi vil gerne øge kendskabet til erhvervsuddannelserne og de mange karrieremuligheder, der følger med en handelsuddannelse. Og så får vi muligheden for at hylde de dygtige unge mennesker, som går på de erhvervsskoler, som vi samarbejder med. Og selvom det har gjort en positiv forskel på vores ansøgertal, så har det desværre stadig ikke været nok.”.
Bliv inspireret: "Vi vil gerne tættere på de unge på skolebænken"
Vores unge kolleger kommer ind med en gnist og en energi, der gør en virkelig god forskel på enhver arbejdsplads Anette Sondrup, HR-direktør i Bygma Gruppen
Færre elever på skolerne
På trods af gode intentioner fra både politikere og erhvervslivet, så er andelen af elever, som efter folkeskolen søger en erhvervsuddannelse, faldende, og sådan har det været i flere år.
Og det kan mærkes ude i virksomhederne som Bygma, og Anette Sondrup har desværre set det før:
”Jeg startede min karriere i et pengeinstitut, og i 90’erne ville de unge ikke længere arbejde i en støvet bank. Så jobbene ude i filialerne blev ikke besat, og det led bankerne under.”.
For Anette Sondrup handler det ikke kun om den ekstra kollega til at løse opgaverne, der uanset hvad skal løses, men om kulturen på arbejdspladsen:
”Vores unge kolleger kommer ind med en gnist og en energi, der gør en virkelig god forskel på enhver arbejdsplads, og det savnede vi i bankverdenen i 90’erne – og jeg frygter, at vi kommer til at opleve det samme inden for få år i handelsbranchen.”
”Vi har brug for en ekspert til at tyde de mange uddannelser”
For at blive elev i Bygma, så skal du have bestået en erhvervsuddannelse eller en anden ungdomsuddannelse med et ekstra skoleforløb oveni, så der kan være flere indgange for de unge til uddannelsen. Og det er en vigtig pointe, understreger Anette Sondrup:
”Vi er en familieejet virksomhed, og af den grund betyder det også noget for os at tage et uddannelsesansvar. Og derfor strækker vi os også meget langt for at finde de rigtige kandidater.”
Fakta: Uddannelse til handelassistent i Bygma
Uddannelsen er en 2-årig uddannelse i B2B-salg, og den veksler imellem praktik- og skoleperioder. Bygma supplerer derudover uddannelsen med ”Salg og salgspsykologi” for at give de unge et stærkere teoretisk fundament og de første 10 ECTS-point til de, der vil læse videre.
Derudover er det muligt at supplere med ”Bygma Sales Excellence”-overbygningen, der giver yderligere 15 ECTS-points og varer halvandet år – Et initiativ, der skal give dygtigere kolleger, men også give et endnu stærkere incitament til at fortsætte karrieren i Bygma efter endt elevforløb.
Kilde: Bygma
Men det er svært at gennemskue det danske uddannelsessystem, hvor der til stadighed kommer nye forkortelser og navne for de mange erhvervsuddannelser. Og det betyder, at Bygma er nødt til at ty til eksperthjælp for at finde ud af om de kan ansætte en given elev.
”Der var simpelthen en ansøger til forløbet i år, som vi umiddelbart var nødt til at sige nej til. Han havde en spændende profil, og han havde til dels den nødvendige uddannelsesmæssige baggrund, men manglede lige det sidste. Og det ville ingen hjælpe med. Men efter mange insisterende forsøg lykkedes vi med at få ham tilmeldt det ene fag, han manglede”, giver Anette Sondrup som et eksempel på det omfattende bureaukrati.
Og derfor håber Bygma og Anette Sondrup også på en oprydning i erhvervsuddannelserne, så det bliver mere gennemskueligt – både for de unge og for virksomhederne.
Investering i mere attraktive karriereveje
Samarbejdet om Bygma Talentlegatet med en række erhvervsskoler er et af flere initiativer for at vise de unge, at handelsuddannelsen kan være en attraktiv karrierevej.
Selve elevforløbet er blevet opgraderet, hvor Bygma supplerer handelsuddannelsen med AU-faget Salg og salgspsykologi, der både skal give dem noget mere teori til arbejdet, men også give dem de første 10 ECTS-point, hvis de gerne vil læse videre.
For som Anette Sondrup, HR-direktør i Bygma Gruppen fortæller:
”Vi må skrue på det, vi kan skrue på. Og vi vil gerne være så attraktiv en arbejdsplads som muligt for de unge talenter, og der vil vi gerne investere lidt mere i deres uddannelse.”.
Er det nok?
”Det ved vi ikke, men det ligger dybt i Bygma at tage ansvar. Vi skal alle – fra politikere til virksomheder, til skoler og til forældre – være med til at gøre en erhvervsuddannelse mere spændende for de unge. Og vi er ikke færdige med at finde på nye tiltag eller starte nye partnerskaber. For det bliver kun sværere og sværere at finde fremtidens arbejdskraft, så vi er nødt til at blive ved med at prøve”, afslutter Anette Sondrup.
Blå bog
Anette Sondrup er HR-direktør i Bygma Gruppen, hvor hun har været ansat siden 2006.
CV:
HR-direktør, Bygma Gruppen
2010-nu
HR-chef, Bygma Gruppen
2006-2009
Personaleudviklingschef/HR-partner, Arbejdernes Landsbank
2000-2006
Uddannelseschef, Arbejdernes Landsbank
1997-2000
Uddannelse:
Anette Sondrup er bankuddannet og har sidenhen bygget på med en diplomuddannelse i Human Ressource Development fra CPH West.