Mød Abacus Medicine Group, der skaber bedre tilgængelighed til medicin
Kalvebod Brygge er hjemsted for Abacus Medicine Groups hovedkvarter, med udsigt til vandet og Lægemiddelstyrelsen lige på den anden side af kanalen. Det må siges at være en både smuk og strategisk velvalgt placering for den ambitiøse medicinleverandør.
20 års jubilæet nærmer sig for virksomheden, der leverede medicin til kunder i 40 lande sidste år og har skabt en solid forretning. Abacus Medicine Group er – på trods af deres størrelse – dog forholdsvist ukendte for den almindelige dansker, selvom deres hovedformål netop er at reducere lægemiddelpriserne og gøre medicin mere tilgængelig – både økonomisk og geografisk for patienter i Danmark og resten af verden.
Abacus Medicine Groups kerneforretning er inden for parallelimport af medicin til mange forskellige sygdomsområder. Særligt er de stærke på områder som onkologi, neurologi og vægttab, hvor det globale behov for medicin er stort , og udviklingen viser, at den tendens ikke ligefrem er faldende. Samtidig ser jubilæumsvirksomheden også et stort potentiale i at udbrede medicin til meget specialiserede områder med små patientgrupper, der ikke er tilgængelig i så mange lande.
"Vi vil gerne bidrage til meget mere lighed for patienterne, hvor det ikke kommer an på geografi eller økonomi, om man kan få den medicin, man har brug for," siger Flemming Wagner, direktør og stifter af Abacus Medicine Group.
Strategi som hobby
Virksomhedens direktør Flemming Wagner har selv været med helt fra begyndelsen, da han og hans far startede virksomheden.
"Jeg er oprindeligt uddannet biokemiker, men jeg kunne ikke se mig selv i et laboratorium. Derfor tog jeg en MBA på CBS og indså, at jeg havde fundet min rette hylde som strateg. Jeg ser helt klart strategi som min hobby også, og jeg er konstant på jagt efter mulige forbedringer,” siger han med et smil og fortsætter:
Jeg blev grebet af at finde strategiske huller inden for parallelimport. Jeg ville udvikle en virksomhed, der gjorde medicin billigere og lettere tilgængelig for alle. Min motivation og formålet med alle forretningsben i Abacus Medicine Group, er klart at skabe bedre adgang til medicin. Alle nye beslutninger træffes ud fra det formål. Flemming Wagner, direktør og stifter af Abacus Medicine Group
Selvom Abacus Medicine Group i dag er en stor vækstvirksomhed, føler Flemming Wagner selv, at de kun lige er startet – og der er masser af udviklingspotentiale for fremtiden.
Abacus Medicine Group arbejder på at indgå flere partnerskaber med producenter, der endnu kun er til stede i nogle EU-lande, eller mindre pharma-virksomheder, der ikke selv har ressourcerne til at håndtere distribution i Europa.
"Det kan være en stor opgave at skulle ind på alle europæiske markeder, især hvis man er en producent, som specialiserer sig i et eller to produkter. Her har vi specialiseret viden om hvert enkelt marked og land samt gode indgange," forklarer Flemming Wagner.
Kliniske forsøg er også et oplagt udviklingsområde for Abacus Medicine Group, da det ofte kan blive nogle lidt langsommelige processer, når store, etablerede producenter skal sammenligne ny medicin med eksisterende medicin. Her kan virksomheden være en effektiv samarbejdspartner, fordi de har adgang til det meste medicin.
Fremtidens medicin følger patienten fremfor omvendt
Til spørgsmålet om fremtidsscenarier for medicindistribution, peger Abacus Medicine Groups direktør særligt på, at han ønsker, at medicinen fremover kommer til at følge patienterne meget mere frem for omvendt, som oftest er tilfældet i Danmark, hvor patienterne skal rejse til en specialiseret hospitalsafdeling for at få deres medicin.
"Mit indtryk er, at vi ser en fremtid, hvor medicindistribution i sundhedsvæsenet bliver mere patientorienteret. Tyskland er et godt eksempel på det, hvor man eksempelvis får kemobehandling på et onkologicenter i nærområdet, og medicinen kan hentes på det lokale apotek. Det giver meget mere frihed for patienten, som ikke skal rejse langt til et stort hospital for at få medicinsk behandling,” fortæller Flemming Wagner, og fortsætter:
”Jeg håber på, at online konsultationer og behandling i eget hjem bliver normen herhjemme også. Det vil give især kronikere mere fleksibilitet i deres hverdag og samtidig frigive ressourcer på hospitalerne.”
Lang sagsbehandlingstid og bureaukrati i mange EU-lande er primær barriere
Når man som Abacus Medicine opererer i 16 lande, får man et solidt kendskab til de forskellige landes regler, bureaukrati og lægemiddel-set-up – og dermed også kendskab til svaghederne og barriererne i andre lande.
"Ikke alle lægemiddelstyrelser er lige nemme at arbejde med. Den danske lægemiddelstyrelse og EMA adskiller sig ved at være meget mere moderne og digitaliseret end mange af de nationale lægemiddelstyrelser i Europa," uddyber Flemming Wagner, når talen falder på mulige barrierer for virksomhedens forretning og potentialer. Det er ifølge Flemming Wagner et oplagt forbedringspotentiale for mange lande – særligt dem, hvor det halter mest med tilgængeligheden af medicin.
Kort om Abacus Medicine Group
Abacus Medicine Group blev stiftet af Flemming Wagner og hans far John Wagner i 2004 for at gøre medicin mere tilgængelig på europæisk plan. Virksomheden startede ud som parallelimportør, men opererer i dag også som konsulentvirksomhed og desuden som grossist i Holland. Den 17. september 2024 kan virksomheden fejre 20 årmed stadigt stigende vækst. Abacus Medicine Group har hovedsæde i København og beskæftiger mere end 1300 medarbejdere internationalt.
Læs mere om Abacus Medicine Group.