10.12.20 DI Life Science Nyheder

Ny aftale forlænger højt fradrag for forsknings-omkostninger

Som et led i den nye skatteaftale mellem regeringen og aftalepartierne bliver fradraget på forskning og udvikling på 130 procent forlænget til slutningen af 2022.

Regeringen har sammen med en række partier netop lavet en ny skattereform, som har til formål at fremskynde grønne investeringer. En del af denne aftale er en forlængele af skattefradraget på forskning og udvikling - det såkaldte f&u-fradrag - på 130 procent forlænges til og med 2020.

I DI ser vi positivt på forlængelsen af f&u-fradraget, men vi havde dog, at forlængelsen blev permanent. "Virksomhederne står i en situation, hvor de er i intens konkurrence med udlandet. Og samtidig skal de finde penge til – og overbevise deres ejere om, at de kan gennemføre store nye investeringer i en grøn omstilling. I den forbindelse er det godt, at fou-fradraget på de 130 pct. forlænges. Vi så dog meget gerne, at det bliver gjort permanent og uden loft, så vi virkelig kan få sat gang i de forskningsinvesteringer, som er det langsigtede svar på klimaudfordringen," udtaler Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for DI.

Læs også: Ud af krisen med forskning og innovation

Forlængelsen af f&u-fradraget på 130 procent glæder også industrien, selvom flere havde ønsket en at fradraget var blevet gjort permanent. Hos Demant, verdens næststørste producent af høreapparater målt på omsætning, understreger de at forlængelsen af fradraget er en anerkendelse af danske forskningsvirksomheders positive betydning for samfundet.

Et øget fradrag for omkostninger forbundet med forskning og udvikling skal ifølge forligsteksten medvirke til at gøre danske virksomheder mere konkurrencedygtige, og allerede inden tirsdagens skattereform, var der politisk fokus på fradraget. Således var det allerede tidligere aftalt, at fradragssatsen, der egentlig lyder på 103 pct., gradvist skal stige i de kommende år indtil år 2026, hvor satsen bliver 110 pct.

De planer blev dog trumfet i sommer, da et bredt flertal på Christiansborg i et forsøg på at kickstarte dansk økonomi i kølvandet på coronapandemien blev enige om en stor stimuli-pakke, der skulle give den trængte danske økonomi en saltvandsindsprøjtning - og ét element i denne pakke var en midlertidig forhøjelse af fradraget til 130 pct. i 2020 og 2021.

Rikke Bruun Uggerhøj
Skrevet af:

Rikke Bruun Uggerhøj

Relateret indhold