24.09.20 DI Life Science Nyheder

Danmark skal fastholde grøn vækst i life science-industrien

Den økonomiske og grønne udvikling i life science-branchen er imponerende og af enorm betydning for Danmarks økonomi, viser en ny fodaftryksanalyse fra Erhvervsministeriet, som erhvervsministeren præsenterede den 10. september i Industriens Hus.

Hør erhvervsminister Simon Kollerup fortælle om Regeringens visioner for vækst i life science-industrien.

Lars Bøgeskov/Aleksander  Hørup Gislason

Danmarks life science-industri - lægemidler, healthtech, biotek, diagnostik og medicoteknisk udstyr – bidrager via selskabs- og personskatter med 24 mia. kr. til den danske velfærd hvert år. 5.000 kr. til hver dansker om året. Det store bidrag til dansk velfærd er sket gennem en voldsom udvikling i omsætning og værdiskabelse siden 1990. Samtidig er det lykkedes virksomhederne at blive grønnere. Det viser Erhvervsministeriets nye fodaftryksanalyse af life science-industrien. Dansk Industri (DI) sætter derfor stor pris på regeringens planer om en ny vækststrategi for branchen. ’Det er det, der skal til, for at den positive udvikling kan fortsætte’, mener Henriette Søltoft, vicedirektør i DI.

Ifølge DI er det en økonomisk udvikling, som politikere, organisationer og virksomheder skal gøre alt for kan fortsætte – samtidig med, at den grønne speeder holdes i bund.

Udviklingen i life science-industrien er intet mindre end imponerende. Danmarks stilling på verdensmarkedet er unikt i forhold til landets størrelse. Nu gælder det om at holde fast. Og det gør vi ved i samarbejde at udvikle den ny politisk strategi for life science, som erhvervsministeren har bebudet. Den skal lægge rammerne for fortsat grøn vækst og nye job i branchen, og det er et samarbejde, som jeg glæder mig meget til. Henriette Søltoft, Vicedirektør

Fodaftryksanalysen viser blandt andet, at på ti år er omsætningen i branchen fordoblet, mens energiforbruget er faldet med 20 procent. Og den fortæller, at siden 1990 er værdiskabelsen i branchen ti-doblet, mens CO2-udledningen er halveret.

Life science-industrien står i dag for næsten en femtedel af dansk eksport. Den fortsatte vækst i branchen kan ifølge Henriette Søltoft, tilskrives store ambitioner, en højtuddannet international medarbejderstab, samt de gode forhold i Danmark for at etablere virksomhed og ansætte medarbejdere. I DI ønsker vi at fortsætte den positive udvikling gennem en ny vækststrategi.

Af DI’s højt prioriterede forslag til en ny vækststrategi er eksempelvis at forsknings- og udviklingsfradraget på 130 procent gøres permanent, et nyt bemyndiget organ samt en national strategi og indsats for healthtech og brug af sundhedsdata.  

En ambitiøs ny vækststrategi for life science har potentialet til at gavne danske arbejdspladser, vækst og velfærd og samtidig sætte yderligere skub på udviklingen i vores sundhedsvæsen i et tæt samarbejde med industrien, siger Henriette Søltoft.

De 1.518 virksomheder i life science-industrien har ifølge analysen været ramt meget forskelligt af corona-krisen. Lægemiddelindustrien har faktisk oplevet øget efterspørgsel efter deres produkter, og de forventer ikke at opleve en negativ effekt af krisen. Modsat har mange af virksomhederne, der producerer medicoteknisk udstyr, oplevet stor nedgang i efterspørgslen. Eksempelvis er salget af knæimplantater og høreapparater gået kraftigt ned.

Life Science -industriens økonomiske fodaftryk

Download
Rikke Bruun Uggerhøj
Skrevet af:

Rikke Bruun Uggerhøj

Relateret indhold